Εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία κατά την οποία η αξιολόγηση των πρότυπων προτάσεων επανέρχεται στην ατζέντα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί την ανάληψη έργων στρατηγικής σημασίας. Ο όμιλος έχει υποβάλει, μεταξύ άλλων, και πρόταση, η οποία αφορά την υλοποίηση έργου ύδρευσης στην Κέρκυρα, με πιθανή επέκταση και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρότυπων προτάσεων, που προωθούνται ως μέσο χρηματοδότησης και υλοποίησης κρίσιμων υποδομών μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί τρεις πρότυπες προτάσεις στην κυβέρνηση, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Η πρώτη αφορά τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και έχει γίνει από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ και η δεύτερη τον οδικό άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο οι αλλαγές που προωθούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο των πρότυπων προτάσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί και αυτό το μοντέλο υλοποίησης έργων.

Η πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ύδρευση της Κέρκυρας αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στη βελτίωση του υδροδοτικού συστήματος του νησιού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασής του στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια, μεταξύ των οποίων η εξέταση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, η ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διασφάλιση της συμβατότητας με τον εθνικό και περιφερειακό στρατηγικό σχεδιασμό. Επιπλέον, η διαδικασία περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό της πιθανής συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το έργο ύδρευσης στην Κέρκυρα αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης σε μία περιοχή με αυξημένες ανάγκες, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών επενδύσεων στη διαχείριση κρίσιμων φυσικών πόρων, όπως το νερό.

Διαβάστε ακόμη