Ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε στρατηγικό προμηθευτή Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw Materials- CRM) της Ευρώπης με την άρση της επικίνδυνης εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα για το γάλλιο, ένα σπάνιο και κρίσιμο μέταλλο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση συνιστά η λήψη από τη Metlen της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για επένδυση 295,5 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας Η εξέλιξη που ανακοινώθηκε χθες (Πέμπτη 16 Ιανουαρίου) και αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας βωξίτη και αλουμίνας και στην έναρξη παραγωγής γαλλίου –που αποτελεί υποπροϊόν της αλουμίνας- έρχεται τη στιγμή που η ένταση στις εμπορικές σχέσεις στο «τρίγωνο» ΗΠΑ-Κίνας-Ευρώπης έχει «χτυπήσει κόκκινο». Η δε νέα Κομισιόν έχει προτεραιοποιήσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ –που «περνά» και μέσα από τη διαφοροποίηση των προμηθευτών στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, τη σημασία ης οποίας έχει αναδείξει επανειλημμένα ο επικεφαλής της Metlen κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΔΣ της Eurometaux.
Σε αυτή τη συγκυρία, αναδεικνύεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει την στρατηγική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη, και πολύ περισσότερο καθώς η κίνηση-ματ της Metlen για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου (τρία υλικά που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM της ΕΕ) δεν είναι η μοναδική προς την κατεύθυνση αυτή: Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανότατα και μέσα στον μήνα- στην προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων αντιμονίου, ακόμα ενός CRM, σε τμήμα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου στην περιοχή της Κεράμου στη βόρεια Χίο, σηματοδοτώντας τη βούληση και της κυβέρνησης να κάνει ένα νέο βήμα αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο ελληνικό υπέδαφος, όπως έχουν δείξει οι μελέτες που έχει διενεργήσει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς με γνώση του κλάδου, ο διαγωνισμός αυτός έχει τις «προδιαγραφές» για να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους ομίλους, καθώς η «δίψα» για CRM – και μάλιστα από αξιόπιστους προμηθευτές- αυξάνεται συνεχώς, κάτι που φάνηκε και από την «επιθετική πρόταση αγοράς» του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την Γροιλανδία, λόγω του μεγάλου ορυκτού πλούτου που διαθέτει.
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις πρώτες εξορύξεις στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Μολάων Λακωνίας, στον οποίο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης έχει η Hellenic Minerals, 100% της αυστραλέζικης Rocfkire όπου εκτός από βεβαιωμένα κοιτάσματα ψευδαργύρου, μολύβδου και ασημιού, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα γερμανίου, υποπροϊόντος του ψευδαργύρου που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των θετικών εξελίξεων για τον κλάδο, που φαίνεται να έχει μπει με «το δεξί» στο 2025.
Metlen: Η θετική αποτίμηση της αγοράς στο σχέδιο για παραγωγή γαλλίου
Θετικά αποτίμησαν τη λήψη της FID για τη μεγάλη επένδυση στον Κλάδο Μεταλλουργίας της Metlen οι αναλυτές, αναδεικνύοντας ως «ατού» του project τη δυνατότητα της εταιρείας να απορροφήσει ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια μειώνοντας τουλάχιστον κατά 50% το κόστος της αρχικής επένδυσης, την ανοδική πορεία της αγοράς της αλουμίνας, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το ότι μια ελληνική εταιρεία σπάει το μονοπώλιο της Κίνας στο γάλλιο.: Ένα από τα πιο σπάνια μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ηλιακή ενέργεια, τα LED και οι ημιαγωγοί.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η επένδυση αντανακλά ένα αναπτυξιακό άλμα της Metlen στον κλάδο μετάλλων, είναι καλά τοποθετημένη για να προσφέρει υψηλές αποδόσεις και πολύ μικρή περίοδο απόσβεσης και εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αύξηση των EBITDA στα επίπεδα του 1,3 δις. ευρώ το 2028. Ο γερμανικός οίκος Berenberg αναδεικνύει την υψηλή στρατηγική αξία του πρότζεκτ, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την αυτονομία της Ευρώπης σε γάλλιο. Κάνει δε λόγο για ένα «εξαιρετικό πρότζεκτ που όχι μόνο ενισχύει την δυνατότητα καθετοποίησης της Metlen και στον κλάδο του αλουμινίου, αλλά και προάγει τη γεωπολιτική ασφάλεια της ΕΕ. Η Pantelakis Securities υπογραμμίζει τη δημιουργία πρόσθετων ετήσιων πωλήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ, με κατεύθυνση τις αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, ενώ η Πειραιώς κάνει λόγο για ένα project με υψηλή καθαρή παρούσα που προωθεί τη στρατηγική έκθεση της Metlen σε προϊόντα υψηλής ζήτησης που χαρακτηρίζονται από «στενότητα» προσφοράς.
Η επένδυση δεν ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία», καθώς ήδη από το καλοκαίρι του 2023, όταν η Κίνα ξεκίνησε να περιορίζει τις εξαγωγές γαλλίου (και γερμανίου) στην Ευρώπη, δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυπτε ότι οι Βρυξέλλες προσέγγισαν τη Metlen και της ζήτησαν να εξετάσει την προοπτική της παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόν της αλουμίνας, που προέρχεται από το βωξίτη. Στελέχη της εταιρείας σημείωναν ήδη από τότε ότι η «Η παραγωγή γαλλίου θα μπορούσε να συνιστά εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία για τη Metlen που τρέχει ήδη πιλοτικά προγράμματα, υπό κάποιες προϋποθέσεις». Στο διάστημα που μεσολάβησε οι συνθήκες ωρίμασαν, τέθηκε σε ισχύ η Πράξη της ΕΕ για τις Στρατηγικές και Κρίσιμες Πρώτες Ύλες η τιμή του γαλλίου εκτοξεύθηκε στα ύψη συνεπεία του κινεζικού «μπλόκου» και πλέον η Metlen φαίνεται να εκτιμά ότι έχουν πλέον δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη η επένδυση, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι «οι τιμές της παραγωγής θα είναι ανταγωνιστικές», με το βλέμμα…στην Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, το project έχει πολλαπλά οφέλη: Μεταξύ άλλων με την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας αλουμίνας –που ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή γαλλίου σε βιομηχανική κλίμακα- η Ελλάδα θα καταταχθεί μεταξύ των 12 μεγαλύτερων παραγωγών αλουμίνας στην περιοχή. Η δε ζήτηση αλουμινίου, η οποία και καθορίζει τη ζήτηση αλουμίνας σε διεθνές επίπεδο αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί καθώς οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους τομείς των κατασκευών και των αυτοκινήτων, αλλά και την πορεία των κλάδων συσκευασίας και μηχανημάτων.
ΥΠΕΝ: Έρχεται ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο στη Χίο
Επί θύραις βρίσκεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το αντιμόνιο στη Χίο, μετά από δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση των φορέων της Χίου που διενήργησε το ΥΠΕΝ τους προηγούμενους μήνες.
Πρόκειται για ένα ορυκτό που όπως και το γάλλιο έχει εξαιρετική σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, παρότι βρίσκει εφαρμογή σε φωτοβολταϊκά πάνελ, μπαταρίες και σε πληθώρα στρατιωτικών εφαρμογών, στην παρούσα φάση δεν παράγεται καθόλου στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που θα περιγράφει τους όρους του διαγωνισμού που θα έχει δυο φάσεις, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών σε έκταση 9 τετραγωνικών μέτρων του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου στην περιοχή της Κεράμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, στην ΥΑ θα διευκρινίζεται ότι δεν υπόκεινται στη μίσθωση χωριά, οικισμοί, κτίσματα, εγκαταστάσεις, υποδομές, η παραλία ο αιγιαλός και οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι και εκτάσεις εντός των οποίων η μεταλλευτική έρευνα απαγορεύεται.
Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις της ΕΑΓΜΕ, στη Χίο έχει εντοπιστεί αντιμόνιο, με το μεγαλύτερο μέρος των εμφανίσεων να συγκεντρώνεται στην περιοχή της Κεράμου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Τα μεταλλεία Κεράμου έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης στο παρελθόν (1918,1949,1952-54), από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες όπως η γαλλική Societe Anonyme des mines de Keramos και εταιρεία του Μποδοσάκη.
Το γεγονός ότι το κοίτασμα παραμένει σήμερα διαθέσιμο προς εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με το ότι το αντιμόνιο αναγνωρίζεται πλέον ως κρίσιμη πρώτη ύλη για την οποία η Ευρώπη παρουσιάζει υψηλό βαθμό εξάρτησης από την Κίνα ενώ ο βαθμός υποκατάστασής του από άλλα στοιχεία για συγκεκριμένες χρήσεις είναι ελάχιστος, έφερε την προοπτική αξιοποίησης ου κοιτάσματος αντιμονίτη στη Χίο ξανά στο προσκήνιο.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Χίο, το αντιμόνιο έχει επιβεβαιωμένα εντοπιστεί με τη μορφή αντιμονίτη- στο δημόσιο μεταλλευτικό χώρο στο Καλλυντήρι της Ροδόπης, στο Κιλκίς, στη Σάμο, στη Φιλαδέλφεια της Θεσσαλονίκης και στο Πήλιο.
Rockfire: Τα θετικά μηνύματα από τους Μολάους και η «υπόσχεση» για γερμάνιο
Στους Μολάους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ερευνητικές γεωτρήσεις από την Rockfire που απέκτησε τα δικαιώματα μίσθωσης και εκμετάλλευσης στο διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΥΠΕΝ το 2020.
Πρόσφατα, η Rockfire ανακοίνωσε πως οι Μολάοι περιέχουν 1.090.000 τόνους ψευδάργυρου, 260.000 τόνους μολύβδου και 19,1 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Οι Μολάοι φέρονται να περιέχουν επίσης και γερμάνιο, υποπροϊόν του ψευδαργύρου που χρησιμοποιείται στους ημιαγωγούς, ένα από τα πιο σπάνια ορυκτά όπου η Κίνα έχει -και εδώ- κυριαρχικό ρόλο και έχει μειώσει δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Rockfire είχε επισημάνει σε ανάρτησή της ότι η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή γερμανίου προς τις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε τον ψευδάργυρο στη λίστα των κρίσιμων ορυκτών, τονίζοντας ότι «Το έργο στους Μολάους της Rockfire διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία σε αφθονία…»
Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τα πρώτα συμπεράσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στους Μολάους, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτυπωθούν σε μελέτη. Το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, στις οπτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση δεδομένων και την επικοινωνία σε έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σε τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, καθώς και σε υποδομές παραγωγής υδρογόνου. Παράλληλα, η στρατηγική σημασία του γερμανίου ενισχύεται έτι περαιτέρω και από τις εφαρμογές του στους τομείς της άμυνας και της υψηλής τεχνολογίας.
Διαβάστε ακόμη