Το υψηλό κόστος λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, «ψαλιδίζει» τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας. Παράλληλα, υπάρχουν ενστάσεις από την αγορά πως δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες απαντήσεις για την βελτίωση της κατάστασης. Στον αντίποδα, οι εργοδότες και τα συνδικάτα στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες ότι αναβάλλουν τη διαμαρτυρία που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου, η οποία προετοιμαζόταν λόγω της έλλειψης μηχανισμού αποζημίωσης για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λόγος για αυτήν την εξέλιξη ήταν πως ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το υπουργείο έχει ετοιμάσει σχέδιο για την παράταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ανάλογες κινήσεις με τη Βουλγαρία γίνονται και στην Ιταλία. Σύμφωνα με το foresight, οι βιομηχανίες της Ιταλίας μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια με αντάλλαγμα την υπογραφή συμβολαίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη δέσμευση να χρηματοδοτήσουν επιπλέον έργα ανανεώσιμης ενέργειας στο μέλλον, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος. «Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τη βιομηχανία της Ιταλίας, διασφαλίζοντας παράλληλα προσθήκες στη δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε η Mary Polovtseva, Αναλύτρια Πολιτικής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Veyt.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην ελληνική πραγματικότητα, τον Σεπτέμβριο του 2024 υπήρξε εκταμίευση ποσού έως 70 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους κάποιων ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πληρούσαν τους όρους για ένταξη στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework -TCTF). Ωστόσο, πηγές της ενεργοβόρου βιομηχανίας υποστηρίζουν πως στην Ελλάδα δεν στηρίζονται αρκετά οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν λόγω των δραστηριοτήτων τους πολλή ενέργεια. Μάλιστα, αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει την παράταση ισχύος του TCTF σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο. Εξάλλου, την παράταση ισχύος του TCTF ζήτησε πρόσφατα, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Όλαφ Σολτς.

Το κάλεσμα Σολτς για επέκταση του TCTF έως το 2030

Στην εν λόγω επιστολή, ο Όλαφ Σολτς τόνιζε πως καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δημιουργήσει άμεσα τις προϋποθέσεις για την επέκταση της αντιστάθμισης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. Αυτό είναι απαραίτητο για να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα της τιμολόγησης του CO2 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως αυτές της χημικής ή υαλουργικής βιομηχανίας. Επιπλέον, άλλοι στρατηγικά σημαντικοί τομείς, όπως η παραγωγή μπαταριών, θα πρέπει να επωφεληθούν από την αντιστάθμιση. Το εργαλείο της αντιστάθμισης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2030· κατά προτίμηση θα πρέπει να επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «το πλαίσιο για την αντιστάθμιση ή επιστροφή των χρεώσεων δικτύου για τη βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ενεργοβόρα βιομηχανία δεν θα υφίσταται μειονεκτήματα λόγω του μαζικού επεκτατικού σχεδίου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και του αντίστοιχου κόστους. Απαιτούνται ουσιαστικές δυνατότητες επιστροφής των χρεώσεων δικτύου για την ενεργοβόρα βιομηχανία, ώστε να εξασφαλιστεί ανταγωνιστικό κόστος».

Σημειώνεται πως το TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) είναι το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023. Σκοπός του ήταν να διευρύνει τις δυνατότητες των κρατών-μελών να παρέχουν κρατικές ενισχύσεις σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις για τη στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών. Μετά από παράταση που είχε λάβει το συγκεκριμένο εργαλείο, τελικά η ισχύς του έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τέλος, η σημασία της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις έγινε φανερή και από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως αναφέρεται σε ανάρτησή του στο LinkedIn, σε εκδήλωση της BusinessEurope στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχε και ο ΣΕΒ, παρουσιάστηκαν οι έξι προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας, ενόψει της νέας νομοθετικής περιόδου στην ΕΕ, στις οποίες το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας είχε δεσπόζουσα θέση. Ο ΣΕΒ εξέφρασε, μάλιστα, τη θέση πως η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε ακόμη