«Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με την ελληνική κυβέρνηση», είπε πριν από λίγο ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με την απόφαση της Sunlight να εγκαταλείψει τη mega-επένδυση που σχεδίαζε στην Δυτική Μακεδονία, η οποία θα αφορούσε στην παραγωγή μπαταριών λιθίου. «Διαβάζοντας τις διαρροές της εταιρείας, δεν έχει κάποιο θέμα με την ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Η κριτική της», πρόσθεσε, «εστιάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον ανταγωνισμό που δέχονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας από την Κίνα».

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι επισήμως η Sunlight δεν έχει ανακοινώσει την ακύρωση της mega-επένδυσης, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Για το θέμα υπάρχουν μόνον δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά, οι οποίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Sunlight έχει αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν με την οποία αποποιείται της επιδότησης των 252 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας που θα λάμβανε αν προχωρούσε την επένδυση στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Παπαθανάσης ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση στήριξε την επένδυση. «Tον Φεβρουάριο του 2024», είπε χαρακτηριστικά, «εντάξαμε με προϋπολογισμό 112,97 εκατ. ευρώ ένα έργο της εταιρείας με επιδότηση 49,9 εκατ. ευρώ συνχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, στο πλαίσιο του IPCI, δηλαδή ως πρόγραμμα σημαντικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα».

Πρόκειται για το πιλοτικό έργο παραγωγής μπαταριών λιθίου, που σύμφωνα με την εταιρεία θα γίνονταν στις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη. Η μονάδα αυτή θα αποτελούσε τον προπομπό της μεγάλης επένδυσης στην Δυτ. Μακεδονία. Είναι άγνωστο ωστόσο αν τελικά το έργο αυτής της περιορισμένης παραγωγής μπαταριών λιθίου ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα από την Sunlight.

Επίσης ο κ. Παπαθανάσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι την 3η Απριλίου 2024, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας (του Προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης) κ. Πελοπίδας Καλλίρης, απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία στηρίζει την επένδυση της Sunlight στην Δυτ. Μακεδονία. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν γνώριζε σχέδιο της επένδυσης, αλλά έστειλε την επιστολή αυτή για να μπορέσει η εταιρεία να την εντάξει στα κεντρικά διαχειριζόμενα (από την Κομισιόν) προγράμματα χρηματοδότησης.

Και αυτό είναι κάτι που επιτεύχθηκε, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο η επενδυση εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας με το ύψος επιδότησης να ανέρχεται στο 25% και πάνω από 250 εκατ. ευρώ. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη μεταποίηση, στηρίζει την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», είπε ο κ. Παπαθανάσης, και αυτή την έννοια είχε η στήριξη που παρείχε στην εταιρεία του ομίλου Olympia Group.

Διαβάστε ακόμη