Δύσκολη χρονιά προμηνύεται το 2025 για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τον «βραχνά» του υψηλού ενεργειακού κόστους που εξακολουθεί να ροκανίζει την ανταγωνιστικότητά της ιδίως απέναντι στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή του φορέα που εκπροσωπεί τον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός του «κάδρου» των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες αφορούν μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Η ελληνική βιομηχανία είναι μόνη της μεσοπέλαγα, χωρίς βοήθεια», σχολίασε ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι «Χρειαζόμαστε στήριξη, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σήμερα μια ελληνική βιομηχανία πληρώνει 170 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μειώσουν ουσιωδώς τα κόστη στο ρεύμα για τους τελικούς καταναλωτές όπως σημειώνει και η έκθεση Ντράγκι. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, δηλώνοντας ότι «Το κόστος ενέργειας παραμένει ακόμα υψηλό και η μετάβαση που έχουμε κάνει με μεγάλη ταχύτητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχει αποτυπωθεί, ακόμα, στον βαθμό που ενδεχομένως θα θέλαμε, στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε μιλάμε για τα νοικοκυριά είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις».
Σκιαγραφώντας τις προκλήσεις για τη βιομηχανία που αυξάνονται έτι περαιτέρω στο ορατό μέλλον, ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα ξεκινήσει η βαθμιαία κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 που δίνονται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική προς τρίτες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά της. Την ίδια στιγμή, επί θύραις βρίσκεται η εφαρμογή του πολυσυζητημένου CBAM, δηλαδή του «φόρου άνθρακα» για τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες (πχ χάλυβα, τσιμέντα, λιπάσματα και ηλεκτρική ενέργεια) που σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες, οι ελληνικές βιομηχανίες θα ακριβύνουν. Με άλλα λόγια, το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, με την EBIKEN να εκπέμπει SOS στη έναρξη της νέας χρονιάς. Το θέμα του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις αναδεικνύουν πάντως στις παρεμβάσεις τους όλοι οι φορείς και οι σύνδεσμοι της βιομηχανίας, ενώ και το ΙΟΒΕ στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων για τη βιομηχανία σημείωνε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει από τον Σεπτέμβριο σημαντική άνοδο του κόστους του σε ετήσια βάση.
Διαβάστε ακόμη