Τιμή – στόχο τα 17,90 ευρώ βάζει η J. P. Morgan για τη μετοχή της ΔΕΗ στην τελευταία της έκθεση η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από αριθμούς που δείχνουν τα περιθώρια ανάπτυξης της επιχείρησης. Οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου στηρίζουν τις προβλέψεις τους για τη μετοχή της ΔΕΗ στη σύγκριση μεταξύ του 2020 και των προβλέψεων για το 2027 σε μια σειρά από δείκτες.
Πάρτε για παράδειγμα τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που από μόλις 900 εκατ. ευρώ το 2020 προβλέπεται πως θα αγγίξουν τα 2,7 δισ. ευρώ το 2027 με τη μερίδα του λέοντος (1,8 δισ. ευρώ) να προέρχεται από τις λεγόμενες ολοκληρωμένες υπηρεσίες (παραγωγή και εμπορία ενέργειας, εξοπλισμού, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κ.α.) και τα 900 εκατ. από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ και θυγατρικές διανομής στη Ρουμανία). Αλλά και οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη δεν πάνε πίσω. Από μόλις 300 εκατ. ευρώ το 2023, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΔΕΗ αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2027 και να φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έχει αναφέρει και ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Στάσσης, να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος. Από μόλις 0,3 ευρώ ανά μετοχή το 2023 (και μερισματική απόδοση 2%), το 2027 προβλέπεται πως η ΔΕΗ θα διανείμει μέρισμα ένα ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση στο 9%.
Εξαιρετικά ευνοϊκοί για τη ΔΕΗ είναι και οι δείκτες που χρησιμοποιούν οι αναλυτές της J. P. Morgan για την αποτίμηση της επιχείρησης σε σύγκριση με ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως η μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ για την περίοδο 2024 – 2027 θα φτάσει το 37% έναντι 8% της Metlen και 2% των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής / εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) προβλέπεται στο 7% από την J. P. Morgan, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 37% της ΔΕΗ.
Οι αναλυτές της J. P. Morgan χρησιμοποιούν και δύο άλλους δείκτες που έχουν ενδιαφέρον. Η σχέση επιχειρησιακής αξίας (Enterprise Value – EV) προς EBITDA της ΔΕΗ διαμορφώνεται στο 6,6 έναντι 6 της Metlen, 6,7 για αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες και 9,8 για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ΑΠΕ. Όσο για τη μερισματική απόδοση του 2025 προβλέπεται πως θα φτάσει το 5% για τη ΔΕΗ, 6% για την Metlen και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες και σε 3% για τις εταιρείες ΑΠΕ της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι θετικές προβλέψεις των διεθνών οίκων για τη ΔΕΗ στηρίζονται στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025 – 2027 με επίκεντρο τρεις άξονες: Στην αναβάθμιση των δικτύων, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς το πελατολόγιο σε Ελλάδα και Ρουμανία και, τρίτον, στο διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ώστε το 2027 να αγγίξουν τα 12 GW. Έτσι, ο όμιλος θα επωφεληθεί από την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ειδικά για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η διοίκηση Γ. Στάσση πρόσφατα στο επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι το 2027 είναι ενδεικτικά της ταχύτητας με την οποία κινείται η ΔΕΗ. Τον Νοέμβριο του 2024 είχε σε λειτουργία 4,1 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και 1,4 GW στο εξωτερικό. Σήμερα έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,1 GW ενώ μονάδες 1,7 GW είναι έτοιμες προς κατασκευή ή σε τελικό στάδιο ωρίμανσης. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 11,8 GW χρειάζεται να ολοκληρωθούν επιπλέον μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,5 GW σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι το 2027. Το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ φτάνει τα 22,5 GW.
Ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την κατανομή των εν λειτουργία μονάδων ΑΠΕ το 2027 με βάση την τεχνολογία που δείχνει πως δεν θα υφίσταται η λεγόμενη μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών. Το 50% (περίπου 5,9 GW) του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ το 2027 θα είναι φωτοβολταϊκά, το 27% (3,2 GW) θα είναι υδροηλεκτρικά, το 17% (περίπου 2 GW) θα είναι αιολικά πάρκα και το 5% μονάδες αποθήκευσης (συνολικής ισχύος 600 MW).
Διαβάστε ακόμη