Έντονο ενεργειακό χρώμα είχε η φετινή χρονιά, καθώς οι διαρκείς εξελίξεις και οι μετοχικές ανακατατάξεις ανέδειξαν την ενέργεια ως τον πιο δραστήριο και στρατηγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Το πλέγμα νέων εξαγορών, οι σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς επενδυτές, καθώς και οι εγχώριες επιχειρηματικές συμφωνίες αναδιαμόρφωσαν τις ισορροπίες στην αγορά, δημιουργώντας ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό τοπίο. Ο ενεργειακός τομέας, με την έντονη κινητικότητά του, επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως μοχλού ανάπτυξης και καινοτομίας, καθιστώντας την Ελλάδα βασικό παίκτη στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, Helleniq Energy, Metlen και Motor Oil ήταν οι πρωταγωνιστές στην κούρσα του μετασχηματισμού.

Το θερμόμετρο του ενεργειακού «πυρετού» ανέβασε στα ύψη η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτιμάται σε 3,2 δισ., με τιμή κτήσης τα 20 ευρώ ανά μετοχή, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Η αραβική εταιρεία θα φέρει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και διεθνή τεχνογνωσία για να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της TΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία στοχεύει σε 6 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2029, υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Μοχάμεντ Τζαμίλ Αλ Ραμάχι, σε συνέντευξή του στο Economy Middle East: «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η εμπειρία και οι δυνατότητές της συνιστούν πολύτιμη προσθήκη στο όραμά μας». Προσθέτοντας, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι για εμάς μια στρατηγικής σημασίας αγορά, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει την ιδανική βάση για να στηρίξει την υλοποίηση του οράματός μας».

Στις 20 Δεκεμβρίου, η Masdar Hellas ολοκλήρωσε την αγορά 16.984.573 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με την ολοκλήρωση αυτών των αγορών, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Masdar Hellas στην εταιρεία αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας περίπου το 84,78%, από το 70,43% που είχε καταγραφεί στις 28 Νοεμβρίου 2024.

Helleniq Energy: Οι τρεις εξελίξεις των τελευταίων ημερών

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες έκλεισε πρόσφατα η Helleniq Energy. Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν εκ βάθρων τον Όμιλο. Η Helleniq Energy βρίσκεται σε φάση ταχύρρυθμου μετασχηματισμού, υλοποιώντας το στρατηγικό πρόγραμμα Vision 2025, μετά και την πρόσφατη απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 110 MW.

Πρόκειται για μια νέα επένδυση που αφορά 6 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εξοπλισμένους με πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και συστήματα αυτοματισμού τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της παραγωγής, που συνδέονται στο νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κοζάνης, λειτουργώντας ως ενιαίο έργο. Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πάρκο των 204,3 MW, επίσης στην Κοζάνη, αποτελούν τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη επένδυση σε φωτοβολταϊκά στην περιοχή, με τη συνολική ισχύ να ξεπερνά τα 314 MW.

Μέσα στον Δεκέμβριο η Helleniq Energy ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, έπειτα από τη συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Edison στην κοινή εταιρεία, η οποία ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια δημοπρασία που θα περιλάμβανε διαδοχικούς κύκλους προσφορών και αντιπροσφορών μεταξύ των δύο μετόχων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μία και μοναδική πρόταση, αυτήν της Helleniq Energy. Ο ελληνικός όμιλος, που είχε ανοίξει τη συζήτηση για το «διαζύγιο» με τον επί 15ετίας συνεταίρο του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προσέφερε 164 εκατ. ευρώ για το 50% των μετοχών της Elpedison, που κατείχε η Edison. Το διοικητικό συμβούλιο της Edison αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά και να μην υποβάλει αντιπροσφορά, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η συμφωνία κλείστηκε στα οικονομικά μεγέθη που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν από τη διοίκηση της Helleniq Energy. Το συνολικό τίμημα, συμπεριλαμβανομένων αναπροσαρμογών ύψους έως 31 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις και διαφοροποιήσεις στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ενδέχεται να φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ.

Στις 19 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατείχε η HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλάζει ρότα και οδηγείται στην πλήρη κρατικοποίηση. Το αρχικό τίμημα ορίστηκε στα 208 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη αναπροσαρμογής βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν επιπτώσεις από εκκρεμείς νομικές διαφορές. Η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εξαγορά του πλήρους ελέγχου της Elpedison εντάσσονται σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της HELLENiQ ENERGY, που εξελίσσεται παράλληλα. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα κατεύθυνση για την εταιρεία, με στόχο την αναδιάρθρωση και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων της σε έναν φορέα, πλήρως ελεγχόμενο, στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Metlen: Το νέο όνομα και η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση της Metlen στις ανάγκες της μεγάλης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για νέα προϊόντα, επισφραγίστηκε και με την αλλαγή της επωνυμίας φέτος το καλοκαίρι. Η νέα ονομασία Metlen Energy & Metals (πρώην Mytilineos) συνδέεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου brand, καθώς το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου διευρύνεται. Η παρουσία της Mytilineos έχει εδραιωθεί σε νέες μεγάλες αγορές, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, την ώρα που η βιομηχανική δραστηριότητα συνεχίζει να προχωρά εντυπωσιακά για το αλουμίνιο και την αλουμίνα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη νέων κατευθύνσεων στις εξορύξεις, με τομείς όπως το γάλλιο.

Εντός του 2025 αναμένεται να ανοίξει και ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Metlen Energy & Metals, με τη δρομολογούμενη εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η διοίκηση της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, εργάζεται συστηματικά εδώ και μήνες για την προετοιμασία αυτής της στρατηγικής κίνησης, με στόχο την ένταξη της στον δείκτη FTSE 100, έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες αναφοράς της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί μόνο ορόσημο για την πορεία της εταιρείας, αλλά και μια επιβεβαίωση της διεθνοποίησής της, δεδομένου ότι ήδη το 50% της δραστηριότητάς της πραγματοποιείται εκτός συνόρων, με παρουσία σε πέντε ηπείρους.

Παράλληλα, η εισαγωγή στον FTSE 100 ανοίγει νέους ορίζοντες για την Metlen Energy & Metals, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και δημιουργώντας προϋποθέσεις για αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, καθώς και διεύρυνση της μετοχικής της βάσης. Η παρουσία της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την «ορατότητα» της μετοχής σε διεθνές επίπεδο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η στρατηγική αυτή κίνηση αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στο αναπτυξιακό αφήγημα της εταιρείας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό αποτυπώνεται ήδη στη συνεχή διεύρυνση των οικονομικών της μεγεθών, όπως και στη συνεχιζόμενη επέκτασή της σε νέες αγορές και δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας τη σταθερή της δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία.

ΔΕΗ: Το νέο στρατηγικό πλάνο και το άνοιγμα στην Ιταλία

Σε επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027, προχώρησε φέτος ενώπιον διεθνών αναλυτών η διοίκηση του ομίλου για να θέσει τους νέους επενδυτικούς στόχους της Επιχείρησης για την επόμενη τριετία, δέκα μήνες μετά το Capital Markets Day που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους. Η ΔΕΗ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024 από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου με τα καθαρά κέρδη για φέτος να αναμένεται να ανέλθουν στα 350 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ 2025-2027, έως το τέλος του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή πράσινων έργων ισχύος άνω του 1,5 GW, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά στην αγορά της Ρουμανίας, όπου η Επιχείρηση διαθέτει ήδη μια μεγάλη δεξαμενή έργω ν προς ανάπτυξη, μεγάλο μέρος της οποίας «κληρονόμησε» από την Enel Green Power Romania. Ο σχεδιασμός προδιαγράφει την είσοδο στην αγορά της Βουλγαρίας το επόμενο έτος μέσω της «ενεργοποίησης» φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 165 ΜW που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και την περαιτέρω επέκταση στην Ιταλία (μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την παράδοση των δυο φωτοβολταϊκών από τη δεξαμενή των έργων που ωριμάζει για λογαριασμό της ΔΕΗ η Metlen υπό την ιδιότητα του developer) με την προσθήκη δυο νέων clusters φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 160 MW. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο πρώτο «γκρουπ» ισχύος 97 ΜW έχουν ήδη ξεκινήσει με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2025, ενώ το δεύτερο γκρουπ (67 MW) βρίσκεται σε φάση Ready To Build (Έτοιμα προς Κατασκευή). Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να αισιοδοξεί για την ταχεία υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου με βάση και την θετική εμπειρία των projects στην Ιταλία που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα του αναμενόμενου.

Motor Oil: «Έκλεισε» η εξαγορά της Ηλέκτωρ

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εξαγορά του 94,4% της Ηλέκτωρ έναντι 115 εκατ. ευρώ δίνει στη Motor Oil τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία εκτιμά ότι η αξία των μελλοντικών συμβάσεων για κατασκευή και λειτουργία σχετικών έργων θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για την ελληνική αγορά. Η επένδυση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της Motor Oil για την κυκλική οικονομία, ανοίγοντας δρόμους για ανάπτυξη και ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,6 GW στη Βόρεια Ελλάδα που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το 2027. Επίσης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός πιλοτικού υπεράκτιου αιολικού από κοινού με τη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αλεξανδρούπολη, συνολικής ισχύος 200 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη ή σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης νέες μονάδες 1.134 MW. Παράλληλα προχώρησε στην υπογραφή διμερών συμβάσεων (PPAs) στα φωτοβολταϊκά των 600 MW που αναπτύσσει ο όμιλος μαζί με τη ΔΕΗ, εξασφαλίστηκαν 51 MW έτοιμα προς κατασκευή στην Ρουμανία (φωτοβολταϊκό και μονάδα αποθήκευσης) ενώ προχωρούν τρία έργα αποθήκευσης στην Ελλάδα (144 MWh).

Διαβάστε ακόμη