Το διυλιστήριο της Helleniq Energy στον Ασπρόπυργο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με έμφαση στη χρήση ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτική.
«Μιλάμε και είμαστε κοντά με τη Helleniq Energy», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου σημειώνοντας πως υπάρχουν ζητήματα που σταδιακά αντιμετωπίζονται, όπως το θέμα της αγωγιμότητας του νερού. «Θα επιληφθούμε του ζητήματος ώστε να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που θέλει η εταιρεία», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, πραγματοποιείται ήδη μελέτη για τον αγωγό μήκους 1 χιλιομέτρου, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει βασικό μέρος του σχεδιασμού για την επίσπευση του έργου.
Ο κ. Σαχίνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αξιοποίησης του ανακτημένου νερού, χαρακτηρίζοντάς το «ένα πολύ σημαντικό θέμα» για την ΕΥΔΑΠ και για την Αττική συνολικά. Αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας τεράστιων ποσοτήτων ανακτημένου νερού μέσω των σχεδιαζόμενων υποδομών, οι οποίες βρίσκονται υπό μελέτη και υλοποίηση.
Η αξιοποίηση του ανακτημένου νερού θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ειδικότερα για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής. Ο Διευθύνων Σύμβουλος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με στρατηγικά έργα, που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού και στη δημιουργία υποδομών για την παραγωγή και διάθεση ανακτημένου νερού σε μεγάλες ποσότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαχίνης ανέδειξε την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου (master plan), το οποίο θα περιλαμβάνει:
- τη γεωμηχανική χρήση του ανακτημένου νερού, όπως σε έργα υποδομής,
- και την ανατακτική χρήση, που αφορά την άρδευση κήπων και πάρκων τόσο σε ολόκληρη την Αττική όσο και στο παραλιακό μέτωπο.
Μία από τις βασικές λύσεις που εξετάζονται είναι το «sewer mining», δηλαδή η τοπική επεξεργασία λυμάτων για την παραγωγή ανακτημένου νερού. Η συγκεκριμένη μέθοδος ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές όπως το Ελληνικό, ενώ σχεδιάζονται επιπλέον τρεις τοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, για την άρδευση πάρκων. Καταλήγοντας, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι η ανακύκλωση και αξιοποίηση του νερού αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ και βασική παράμετρο για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Αττική.
Διαβάστε ακόμη