Το αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας να κοινοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο μηχανισμός αποζημίωσης της ευέλικτης ζήτησης (non fossil flexibility mechanism) τέθηκε επί τάπητος -σύμφωνα με πληροφορίες- κατά την χθεσινή (Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου) συνάντηση εκπροσώπων της ΕΒΙΚΕΝ -του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τον κλάδο- με την πολιτική ηγεσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Θόδωρο Σκυλακάκη να φέρεται θετικά διακείμενος στο εν λόγω αίτημα.
Όπως υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ, η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος για ευέλικτη ισχύ. Ο δε νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής της Ζήτησης στην αγορά (demand response) λόγω του πράσινου αποτυπώματος που έχει. Ένας μηχανισμός μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα εκτιμάται ότι είναι αναγκαίος ως κίνητρο για την ενεργοποίηση της συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά, όχι μόνο για τις βιομηχανίες της χώρας, αλλά και των απλών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων που θα μπορούν να συμμετέχουν μέσω Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ).
Η πρόταση της ΕΒΙΚΕΝ και το μοντέλο της Γαλλίας
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προχωρήσουν οι διεργασίες για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμό αποζημίωσης της διαθεσιμότητας της ζήτησης που θα προσφέρει υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου στις περιόδους και ώρες που το σύστημα έχει ανάγκη, μέσω της συμμετοχής στην αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) και στην αγορά εξισορρόπησης (balancing market), με προδιαγραφές αντίστοιχες αυτού που έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες για τη Γαλλία.
Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την ενθάρρυνση του demand response
Ο όρος demand response (απόκριση ζήτησης) αναφέρεται στην εξισορρόπηση της ζήτησης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με την ενθάρρυνση των καταναλωτών με οικονομικά κίνητρα να μετατοπίσουν χρονικά την κατανάλωση ρεύματος στις περιόδους που η παραγωγή είναι υψηλότερη ή η ζήτηση χαμηλότερη. Μαζί με τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση, η απόκριση ζήτησης είναι ένα σημαντικό ευέλικτο εργαλείο για τη διαχείριση των επιπτώσεων που έχει η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στη σταθερότητα και την αξιοπιστία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, της απόκρισης της ζήτησης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κινούνται άλλωστε και οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης («πορτοκαλί» τιμολόγια) καθώς για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του παλαιού νυχτερινού τιμολογίου, με τη δημιουργία ζώνης φθηνότερων χρεώσεων κατά τις μεσημεριανές ώρες, με στόχο τη μετακίνηση φορτίων (δηλαδή ζήτησης των καταναλωτών) από τις βραδινές ώρες που συνήθως παρατηρούνται αυξημένες χρεώσεις λόγω της μεγάλης συμμετοχής θερμικών μονάδων στην ηλεκτροπαραγωγή, στις μεσημεριανές, όπου παρατηρούνται χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά (και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές), λόγω της μεγάλης παραγωγής των φωτοβολταϊκών.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση ΕΒΙΚΕΝ- ΥΠΕΝ τέθηκε επίσης και το ζήτημα της μεγάλης αύξησης των Λογαριασμών Προσαύξησης του συστήματος (uplifts) το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα το σχετικό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης να έχει φτάσει τα 25 ευρώ/MWh, καταλήγοντας να αποτελεί πλέον το 20% του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς και εντείνοντας ακόμη περισσότερο την επιβάρυνση των βιομηχανιών από τις τιμές ενέργειας που διαμορφώνονται σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη