Για τη συνεισφορά του στο έργο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βραβεύθηκε ο ΑΔΜΗΕ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της διάνοιξης ζωνών πυροπροστασίας σε δασικές περιοχές που διασχίζει το ηλεκτρικό σύστημα, συνδράμει με συνέπεια στην εθνική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Η δράση αυτή αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης του ΑΔΜΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η φετινή αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες συνθήκες και αυξημένες προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, το 2024 καταγράφηκε ως ένα από τα πιο ξηρά έτη, με το έλλειμμα της ετήσιας συνολικής βροχόπτωσης να ξεπερνά το 40-50% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 34 ετών. Η μειωμένη υγρασία στο έδαφος αύξησε σημαντικά την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές.
  • Δεύτερον, το 2024 αποδείχθηκε το θερμότερο έτος στην ιστορία, με μέγιστες θερμοκρασίες-ρεκόρ κατά τη διάρκεια μηνών όπως ο Απρίλιος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, ενώ καταγράφηκε καύσωνας ρεκόρ διάρκειας 16 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2023 είχε καταγραφεί αντίστοιχος καύσωνας διάρκειας 15 ημερών, γεγονός που καθιστά την τάση αυτή πρωτοφανή.
  • Τρίτον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν εκτός της τυπικής αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή πριν την 1η Μαΐου και μετά την 31η Οκτωβρίου. Το φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνει τις νέες προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση στον τομέα της πρόληψης και της διαχείρισης πυρκαγιών.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου του 2024 σημειώθηκε αύξηση 7,42% στον αριθμό των πυρκαγιών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος των πυρκαγιών είναι 8.844, το 2024 καταγράφηκαν 9.500 περιστατικά. Παρόλο που υπήρξε αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13,67% στις καμένες εκτάσεις. Ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας είναι 515.000 στρέμματα, ενώ το 2024 κάηκαν 444.500 στρέμματα. Ακολουθεί η ανάλυση των βασικών στοιχείων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη