Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Helleniq Energy για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Τελικά το θέμα δεν θα συζητηθεί, αφού χθες το βράδυ δεν κατέστη δυνατόν, λόγω πολλών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, να εγκριθεί η συμφωνία από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία την Δευτέρα οπότε και θα ακολουθήσει η έγκριση από το Δ.Σ. της εισηγμένης. Βρισκόμαστε, πλέον στο τελικό στάδιο για την πώληση του 35% που κατέχει η Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το υπόλοιπο 65%. Είχε προηγηθεί η “ολλανδική δημοπρασία”, μέσω της οποίας η Helleniq Energy εξασφάλισε το 100% της Elpedison. Με την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison, η Helleniq Energy θα διαθέτει πλέον ένα ενιαίο σχήμα που καλύπτει την εμπορία ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από συμβατικές πηγές.

Τι προβλέπει η συμφωνία με ΤΑΙΠΕΔ

Όπως είχε γράψει το energygame.gr, το τίμημα για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας υποδηλώνει εκτιμώμενη αξία επιχείρησης της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη λογιστική αξία της εταιρείας στο τέλος του 2023. Η αποπληρωμή του τιμήματος από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Helleniq Energy θα γίνει μέσω των μερισμάτων που θα διανείμει η τελευταία την επόμενη τριετία. Δηλαδή η Helleniq Energy θα παρακρατεί το μέρισμα που θα κατέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ, αν το τελευταίο διατηρούσε το 35%, σε κάθε μία από τις τρεις επόμενες χρήσεις και μέχρι του συμφωνηθέντος ποσού.

Το 2023 η Helleniq Energy διένειμε μερίσματα 275,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι συνολικές διανομές είχαν ανέλθει σε 229 εκατ. ευρώ. Επομένως η περίμετρος των μερισμάτων 600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται εύλογη και εύκολα επιτεύξιμη, ακόμη και αν η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy ήδη έχει προαναγγείλει την διανομή προμερίσματος για τα κέρδη του 2024, ύψους 61 εκατ. ευρώ. Το προμέρισμα θα διανεμηθεί αμέσως μετά την αλλαγή του έτους και το 35% αυτού του προμερίσματος, που είναι κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, θα παρακρατηθεί από την Helleniq Energy για την εξόφληση μέρους της οφειλής των 200 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία περιλαμβάνει δύο σημαντικούς «αστερίσκους», οι οποίοι αφορούν την έκβαση των δύο μεγάλων νομικών διαφορών που εκκρεμούν, αφενός με την ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Α.Ε.) και αφετέρου με τη Gazprom. Οι διαφορές αυτές, που αφορούν ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μπορούν να επηρεάσουν την τελική αποτίμηση: εάν κλείσουν υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η αξία της εταιρείας μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, ενώ, αντιθέτως, αν κλείσουν υπέρ των αντιδίκων, η αξία της θα μειωθεί. Ανάλογα με την έκβαση των δύο υποθέσεων, θα αυξηθεί ή θα μειωθεί και το καταβαλλόμενο τίμημα από το ΤΑΙΠΕΔ προς τη Helleniq Energy. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την επιλογή του μοντέλου εκκαθάρισης της συναλλαγής σε διάστημα τριών ετών. Το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, με βάση την έως τώρα εξέλιξη των δύο υποθέσεων, θεωρείται επαρκές για την οριστική διευθέτηση των σχετικών προαιρέσεων. Παράλληλα, το τίμημα που καταβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αντικατοπτρίζει και την περίμετρο των μερισμάτων που θα διανείμει η Helleniq Energy τα επόμενα τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, το ύψος των μερισμάτων αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 600 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας ότι το 35% θα αντιστοιχεί στο συμφωνηθέν τίμημα που θα καταβάλει το ΤΑΙΠΕΔ στη Helleniq Energy.

Το ενιαίο σχήμα

Η ολοκλήρωση της «ολλανδικής δημοπρασίας», περιορίστηκε σε μόλις έναν γύρο, αφού η ιταλική Edison αποδέχθηκε την αρχική προσφορά της Helleniq Energy. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού ομίλου, η προσφορά αυτή «αντιπροσώπευε σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθεις πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές». Χωρίς να υπάρξει διαδικασία αντιπροσφοράς, η Helleniq Energy αποκτά πλέον το 100% του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου στην ελληνική αγορά, με μερίδιο 5,81% (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΧΕ για τον Νοέμβριο) και πελατολόγιο 350.000 καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η εταιρεία κατέχει επίσης το 100% δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, συνολικής ισχύος 820 MW. Επιπλέον, διαθέτει άδειες για την ανάπτυξη νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW και για Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επανεριοποίησης LNG (FSRU), επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Το 2025 αναμένεται να βρει τη Helleniq Energy με μια πιο «καθαρή» και ενοποιημένη δομή όσον αφορά τις δραστηριότητές της στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Μέχρι πρότινος, η εταιρεία είχε παρουσία μέσω διαφορετικών «πόλων», δύο εκ των οποίων —η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και η Elpedison— ήταν άμεσα ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Η εταιρεία αποκτά πλέον τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων, προχωρώντας στις απαιτούμενες επενδύσεις. Το επιχειρηματικό πλάνο για τη «νέα Elpedison» αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί εντός του επόμενου έτους. Η Helleniq Energy χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως «στρατηγική», ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Σε συνδυασμό με την πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα διπλό deal που μπορεί να δημιουργήσει υπεραξίες για τους μετόχους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας ως ενός πλήρως καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου.

Διαβάστε ακόμη