Μία ακόμα σημαντική βράβευση απέσπασε η ελίν, ο ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος με εμπειρία 70 χρόνων και δραστηριότητα εγχώρια και διεθνή στον κλάδο, στα φετινά Bravo Sustainability Dialogue Awards. Συγκεκριμένα, η ελίν, διακρίθηκε για το πρόγραμμα «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη» που υλοποιεί σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και το Δίκτυο Μπλε Δήμων στην κατηγορία «Πολυσυμμετοχικές Συμπράξεις» για το κομμάτι Ανάπτυξης Ενεργειών Αφύπνισης & Ενημέρωσης για το Περιβάλλον.

Η καινοτόμα πρωτοβουλία εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιων υδάτων της χώρας και ευρύτερα του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας το έντονο πρόβλημα ρυπάνσεων που εκδηλώνεται κοντά στα λιμενικά καταφύγια των νησιών της χώρας. Η ελίν, με δραστηριότητα άρρηκτα συνυφασμένη με τη θάλασσα, εδώ και 70 χρόνια, θέλησε να συμβάλλει στην πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς την εμπλοκή ειδικών αλλά βασικά και των τοπικών αρχών, η ενέργεια δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, η εταιρεία συνεργάστηκε με τον πολυδύναμο οργανισμό Aegean Rebreath καθώς και με το Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Στον πρώτο χρόνο του προγράμματος, στελέχη της εταιρίας επισκέφθηκαν μαζί με εκπροσώπους της Aegean Rebreath 4 νησιά του Δικτύου Μπλε Δήμων (Σαντορίνη, Αλόννησο, Λευκάδα, Πόρο) και μοιράστηκαν με τα λιμενικά ταμεία και τους επαγγελματίες αλιείς πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση των ρυπάνσεων των θαλάσσιων υδάτων από καύσιμα ή λιπαντικά, προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι διαχειριστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα, η ελίν προχώρησε και στη δωρεά αντιρρυπαντικού εξοπλισμού σε κάθε νησί.

H υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ελίν, Ράνια Καμπουροπούλου, δήλωσε σχετικά με τη διάκριση: «Το βραβείο αυτό αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση των συστηματικών προσπαθειών που κάνουμε σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και το Δίκτυο Μπλε Δήμων για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των ελληνικών νησιών από τις ρυπάνσεις. Είναι τιμή μας να ενώνουμε τις δυνάμεις με οργανισμούς όπως η Aegean Rebreath και να συν-δημιουργούμε καινοτόμες πρακτικές ικανές να μετακυλήσουν θετικό και άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Συνδυάζοντας τις δυναμικές και την τεχνογνωσία μας, μαζί συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών, στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους».

Εφέτος, η πρωτοβουλία ενισχύεται με την εισαγωγή ενός ερευνητικού προγράμματος, του Marine Census. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η ελίν δώρισε στον Οργανισμό ένα υποβρύχιο ρομπότ, που επιτρέπει τόσο την ανέλκυση διχτυών από τον βυθό, όσο και τη συστηματική συλλογή δειγμάτων νερού και ιζημάτων, με τελικό σκοπό να αναλυθεί η ποιότητα των υδάτων στα ελληνικά λιμάνια. Στη συνέχεια, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών αναλύει και αξιολογεί τα δείγματα, για την πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πηγές ρυπάνσεων αλλά και την ανάπτυξη εξειδικευμένων πολιτικών αντιμετώπισής τους.

Διαβάστε ακόμη