Με υψηλές ταχύτητες «τρέχει» η ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου της Metlen που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της κερδοφορίας της εταιρείας, με  την M Renewables στο ρόλο του «φορέα υλοποίησης» του φιλόδοξου σχεδιασμού που προβλέπει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα στα επίπεδα των 2,7 GW τα επόμενα χρόνια, με την ισχύ αυτή να «μοιράζεται» μεταξύ φωτοβολταϊκών (περί τα 1,3 GW), αιολικών (600-700 MW)  και μπαταριών (600-700  ΜW), με τη διάρκειά τους να βρίσκεται υπό εξέταση.

Προβλέπει επίσης ωρίμανση των έργων από την τεράστια δεξαμενή έργων (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) άνω των 11 GW που «εκτείνεται» ήδη σε 24  χώρες και στις πέντε ηπείρους,  είσοδο σε νέες αγορές, τόσο αναπτυσσόμενες όσο και ώριμες -όπως αυτή της Γερμανίας-  και αυξημένη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών (standalone μονάδες και υβριδικά έργα), καθώς εκτιμάται ότι οι μπαταρίες ήρθαν για να μείνουν και ότι το κόστος τους (που έχει ήδη υποχωρήσει κατά 60% τους τελευταίους 18 μήνες) θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό.  Εκτιμάται επίσης ότι το «πράσινο» ενεργειακό σύστημα  που οικοδομείται στην Ελλάδα  θα βασίζεται στα φωτοβολταϊκά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι προβλέπουν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μια υπόθεση εργασίας που «φωτογραφίζει» και μεγαλύτερη διείσδυση  αποθηκευτικής ισχύος, ακόμα και διπλάσια σε σχέση με τη στοχοθεσία του ΕΣΕΚ που τοποθετεί τον πήχη για τις μπαταρίες στα 4,3 GW στο τέλος της δεκαετίας.

H χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για ολοκλήρωση δυο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Χιλή (ισχύος 227 και 167 ΜW αντίστοιχα) που αυξάνουν την εγκατεστημένη ισχύ  στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα σχεδόν στα 600 ΜW είναι ενδεικτική όχι μόνο της ταχύτητας με την οποία κινείται η Metlen σε όλα τα μέτωπα, αλλά και της στόχευσης για περαιτέρω διεθνοποίηση του πράσινου χαρτοφυλακίου του ομίλου, με έμφαση σε μεγάλες ώριμες ευρωπαϊκές αγορές όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας (όπου η Metlen είναι ήδη leader στην αποθήκευση ενέργειας) και στην Ιταλία όπου έχει ήδη παρουσία και με βλέψεις για είσοδο σε νέες αγορές όπως η Γερμανία. Κοινός παρονομαστής των αγορών αυτών είναι η ύπαρξη αγορών διαθεσιμότητας ισχύος που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για στήριξη των έργων που θα επιτύχουν στις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Οι τρεις πυλώνες για την “πράσινη προέλαση” της Metlen

Η «πράσινη προέλαση» της Metlen δρομολογείται μέσα από τρεις διακριτούς πυλώνες δραστηριοτήτων:

-Ο πρώτος αφορά τα έργα EPC (με το «κλειδί στο χέρι»),  με την εταιρεία σε ρόλο εργολάβου, ακόμα και για δικό της λογαριασμό. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατασκευαστεί φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 4,5 GW -από mega projects ισχύος  370 MW έως  φωτοβολταϊκά στις στέγες-  σε σειρά χωρών (από την Χιλή έως το Ουζμπεκιστάν και από τη Νιγηρία έως τη Νότιο Κορέα), αιολικά ισχύος 236 MW στην Ελλάδα (που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των πράσινων assets που διαχειρίζεται η Metlen για ιδία χρήση) και μπαταρίες 740 MWh, η μερίδα του λέοντος των οποίων αφορά την αγορά της Βρετανίας, στην οποία η εταιρεία είναι leader, δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και φιλοδοξεί να μεταφέρει την τεχνογνωσία της και στην ελληνική αγορά. Στο «πακέτο» των μπαταριών εντάσσεται και η μονάδα των 48 ΜW που κατασκευάζει η Metlen στην Ελλάδα για δικό της λογαριασμό, έργο το οποίο έχει λάβει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ, βρίσκεται σε φάση κατασκευής (παραγγελία εξοπλισμού και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες) με ορίζοντα ολοκλήρωσης προς τα τέλη του επόμενου έτους.

-Ο δεύτερος πυλώνας είναι το λεγόμενο Asset Rotation Plan, που αφορά στα πράσινα έργα που ωριμάζει και κατασκευάζει η Metlen και τα πωλεί στη συνέχεια, χρηματοδοτώντας με τα έσοδα που αντλεί τα νέα έργα που προσθέτει στη «δεξαμενή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» όχι μόνο για την κερδοφορία του κλάδου ΑΠΕ, αλλά και για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της εταιρείας συνολικά.

-Και ο τρίτος πυλώνας είναι τα πράσινα assets που αναπτύσσει για δικό της λογαριασμό η Metlen, με έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,1 GW, εκ των οποίων τα 700 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά σε Αυστραλία και Χιλή τα οποία η εταιρεία προορίζει προς πώληση όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και τα 236 ΜW το αιολικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα. Σε αυτό το κομμάτι εντάσσεται και μια μεγάλη δεξαμενή έργων προς ανάπτυξη (φωτοβολταϊκά, αιολικά και μπαταρίες σε Ελλάδα και Ιταλία), τα οποία θα «μπουν στην πρίζα» τα επόμενα χρόνια, με τις προβλέψεις  να κάνουν λόγο για ισχύ 1,2-1,3 GW σε Ελλάδα και 500 ΜW σε Ιταλία τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενδιαφέροντος

Εξετάζοντας τις ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές, είτε ως κατασκευαστής, είτε ως επενδυτής, είτε στο πλαίσιο του asset rotation, η Metlen ωριμάζει ήδη ή εξετάζει έργα σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Πολωνία και Γερμανία. Και πέρα από τα φωτοβολταϊκά προσδίδει αυξημένο βάρος στις μπαταρίες που αποτελούν το «κλειδί» της πράσινης μετάβασης.  Τέλος, η  εταιρεία δεν παραβλέπει και τη σημασία της αντλησιοταμίευσης στο «παζλ» της αποθήκευσης, εκτιμώντας ότι λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις μπαταρίες, βρίσκεται ωστόσο σε πιο ανώριμη φάση στον σχεδιασμό που αφορά σε κάθε περίπτωση κυρίως τις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας.