Μήνας των μεγάλων deals και του κλεισίματος των ανοιχτών μετώπων αποδείχθηκε ο Δεκέμβριος για την Helleniq Energy, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών δρομολογήθηκε η πώληση του μεριδίου 35% που κατείχε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ (ιδιοκτήτη του υπόλοιπου 65%) έναντι τιμήματος 200 εκατ. ευρώ. Με το ίδιο περίπου τίμημα -αν συνυπολογιστούν και πιθανές αναπροσαρμογές που προβλέπονται στη συμφωνία των μετόχων και ενδέχεται να προσαυξήσουν το τίμημα των 164 εκατ. ευρώ – «περνά» στην Helleniq το μερίδιο 50% των Ιταλών της Edison στην Elpedison και αποκτά πλέον τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει επωνυμία, αφού η Edison βγαίνει από το κάδρο και το «ΕΛΠΕ» πλέον δεν υφίσταται ως brand.
Η νέα δομή της Helleniq Energy στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
Έτσι, το 2025 θα βρει την Helleniq Energy με πια πιο «καθαρή» δομή όσον αφορά στις δραστηριότητες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (όπου μέχρι πρότινος είχε παρουσία μέσω διαφορετικών «πόλων», με δυο εξ αυτών, την θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και την Elpedison να είναι ευθέως ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Πλέον, η Helleniq Energy μετατρέπεται σε έναν περισσότερο καθετοποιημένο όμιλο, συγκεντρώνοντας υπό μια ενιαία «ομπρέλα» που θα ελέγχει πλήρως τον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οι δραστηριότητες του οποίου πριν ήταν «μοιρασμένες» μεταξύ δυο εταιρειών, τις οποίες η Helleniq έλεγχε κατά 35% (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και 50% (Elpedison), με τη διοίκηση της Helleniq να έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις διαφορετικές οπτικές και προτεραιότητες μεταξύ των μετόχων. Πλέον η εταιρεία αποκτά τον πλήρη έλεγχο αλλά και την ευθύνη να αναπτύξει τις δραστηριότητες αυτές με τις απαιτούμενες επενδύσεις, με το επιχειρηματικό πλάνο για τη «νέα Elpedison» να αποκρυσταλλώνεται εντός του επόμενου έτους. Η Hellenic Energy κάνει λόγο για μια «στρατηγική κίνηση» ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε συνδυασμό με την πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται για ένα διπλό deal που μπορεί να απελευθερώσει υπεραξίες για τους μετόχους και συμβάλλει στην ισχυροποίηση της θέσης της ως πλήρως καθετοποιημένου ομίλου.
Το στοίχημα της ανάπτυξης της «νέας» Elpedison
Μετά την ολοκλήρωση της «ολλανδικής δημοπρασίας» που στην ουσία είχε μόλις….ένα γύρο, με την Edison να αποδέχεται την πρώτη προσφορά της Helleniq Energy (καθώς «αντιπροσώπευε σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθεις πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές», όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση του ιταλικού ομίλου) χωρίς να μπαίνει σε διαδικασία αντιπροσφοράς, η Helleniq Energy βρίσκεται να κατέχει το 100% του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου στην ελληνική αγορά (με μερίδιο 5,81% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΧΕ για το Νοέμβριο) και πελατολόγιο 350.000 καταναλωτών στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Κατέχει επίσης το 100% δυο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, συνολικής ισχύος 820 MW καθώς και άδειες για νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW και για Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επανεριοποίησης LNG (FSRU), επίσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναδεικνύεται και σε βασικό παίκτη της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, με συναλλακτική δραστηριότητα και εκτός συνόρων. «Η Elpedison αποτελεί βασικό καταλύτη ανάπτυξης για την επίτευξή του οράματός μας για το μέλλον της ενέργειας», υπογραμμίζει η Helleniq Energy. Η Edison από την πλευρά της παραχωρεί έναντι ικανοποιητικού τιμήματος ένα σημαντικό asset που κατείχε στην ελληνική αγορά, από την οποία πάντως δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης ένα μήνα πριν, καθώς στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επιδίωξη της εταιρείας ήταν να κλείσει τις εκκρεμότητες με ΔΕΠΑ και Elpedison πριν το τέλος του έτους, μπαίνοντας με νέες βάσεις στο 2025. Έτος κατά το οποίο είναι ορατό το ενδεχόμενο η εγχώρια ενεργειακή αγορά να γίνει πεδίο νέων deals καθώς οι προκλήσεις στον κλάδο προϊδεάζουν για περαιτέρω συγκέντρωση με την Helleniq Energy να επανατοποθετείται σε πιο ισχυρή θέση για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις, που είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνουν και νέο placement των μετοχών της -μετά την επιτυχημένη τοποθέτηση που έλαβε χώρα στα τέλη του 2023- με στόχο την βελτίωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής και της «ορατότητάς» της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Οι εξελίξεις που αναμένονται το 2025
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις θα περιλαμβάνουν την περαιτέρω ταχεία επέκταση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου -του οποίου η ισχύς που αφορά σε έργα σε λειτουργία έφτασε το πρώτο μεγάλο ορόσημο των 500 ΜW με την απόκτηση φωτοβολταϊκών 110 MW στην Κοζάνη από την Lightsource BP-, ώστε αν επιτευχθεί ο στόχος για πράσινη «δύναμη πυρός» 1 GW στις αρχές του 2026. Κομβικά έργα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το cluster των φωτοβολταϊκών 211 MW που κατασκευάζει στη Ρουμανία η Metlen για λογαριασμό της Helleniq, η μονάδα αποθήκευσης (μπαταρία) ισχύος 100 MW που κατασκευάζεται στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, έργο που έλαβε λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο των διαγωνισμών της ΡΑΑΕΥ με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025 και το φωτοβολταϊκό 200 MW που ωριμάζει ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη και εντάσσεται στα πράσινα PPA της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Εντός του 2025 άλλωστε αναμένονται και οι αποφάσεις για την επόμενη φάση των ερευνών για φυσικό αέριο στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης που αφορούν στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για διερευνητική γεώτρηση στο πιο «ώριμο» εκ των δυο μπλοκ (ΝΔ της Κρήτης). Όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης μιλώντας στους αναλυτές, η διοίκηση της Helleniq Energy προσδιορίζει την απόφαση εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων από την αμερικανική ExxonMobil, τον εταίρο της στα δύο οικόπεδα που έχει το ρόλο του Λειτουργού (Operator) στο κοινοπρακτικό σχήμα.
Διαβάστε ακόμη