«Στρατηγικά ορθή και απόλυτα επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Κωστής Ρόκας, Managing Director της CVC Capital Partners, την απόφαση της εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ πριν από τρία χρόνια. Όπως σχολίασε στο πλαίσιο του 2° Growthfund Summit, η επένδυση αυτή βασίστηκε στη σαφή στρατηγική στροφή της ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης που «είχαν διαφανεί από τότε».

Μιλώντας για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο κ. Ρόκας δήλωσε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της από ανανεώσιμες πηγές από τα 200 MW το 2021 στα 4,9 GW σήμερα. Όσον αφορά τις επενδύσεις, ανέφερε ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2024 αυτές ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, με το 80% να κατευθύνεται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν επενδυθεί το 2023, γεγονός που, όπως είπε, αποτυπώνει τη δέσμευση της ΔΕΗ να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Σχετικά με την οικονομική απόδοση, σημείωσε ότι το EBITDA της ΔΕΗ ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι από το 2021, όταν έγινε η επένδυση της CVC, το EBITDA της εταιρείας έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2027. Ο κ. Ρόκας τόνισε πως η ΔΕΗ αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παίκτες στον τομέα της ενέργειας, προωθώντας με συνέπεια τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία τόσο για την εταιρεία όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.

Οι στόχοι της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και η Ανατολική Ευρώπη

Την επόμενη τριετία οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ, με σημαντικά ανοίγματα και εκτός συνόρων και έμφαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Κωνσταντίνος Μαύρος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να επενδύσει 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, με έμφαση στις ΑΠΕ και την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη διεθνή σκηνή, με στρατηγική επέκταση στη Ρουμανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ανατολική Ευρώπη αποτελεί κεντρικό σημείο της στρατηγικής της εταιρείας, με τη δημιουργία ενός ενεργειακού cluster που θα ενισχύσει τη διασυνδεσιμότητα και τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. «Η Ανατολική Ευρώπη αποτελεί για εμάς έναν στρατηγικό χώρο. Με τη βελτίωση των δικτύων, θα μειωθούν οι απώλειες και θα ενισχυθεί η απόδοση των επενδύσεων», τόνισε. Και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση stand-alone, μικρής κλίμακας. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις που διασυνδέονται μεταξύ τους.

Οι φιλόδοξοι στόχοι στις ΑΠΕ περιλαμβάνουν ανάπτυξη με το σχέδιο της ΔΕΗ να προβλέπει την επίτευξη 12 GW ισχύος από ΑΠΕ έως το 2027. Παράλληλα, η ΔΕΗ επεκτείνεται σε γειτονικές αγορές και συγγενείς τομείς, όπως τα data centers, οι οπτικές ίνες και η ψηφιοποίηση του δικτύου της. Σημειώνεται πως μόλις χθες έγινε γνωστή η είδηση πως ο Όμιλος ΔΕΗ και η EDGNEX Data Centers της DAMAC ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Data In Scale, μιας κοινοπραξίας μετοχικής σύνθεσης 55% για τη DAMAC και 45% για τη ΔΕΗ, με στόχο την ανάπτυξη ενός κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη δέσμευση της ΔΕΗ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να δημιουργήσει αξία όχι μόνο για τους μετόχους της, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ρόκας.

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και οι προκλήσεις

Η γεωγραφική θέση της χώρας, ως πύλη μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά και προκλήσεις, όπως η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και η ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων. Ο κ. Μαύρος αναφερόμενος στις προκλήσεις, επεσήμανε τα ζητήματα που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη επενδύσεων, όπως οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι δυσκολίες διασύνδεσης των έργων. «Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί bottlenecks. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις, αλλά τα δίκτυα και η υποδομή δεν είναι έτοιμα να τις υποδεχθούν», είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο όμιλος έχει προνοήσει να διασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες με προμηθευτές και συνεργάτες, ώστε να περιορίσει τους κινδύνους. «Ένας καλός προγραμματισμός είναι το κλειδί. Στη ΔΕΗ έχουμε συστηματική προσέγγιση και ένα πολύ καλά οργανωμένο πλάνο για την υλοποίηση των επενδύσεων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Ρόκας υπογράμμισε τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης της στρατηγικής ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβερνητική Πολιτική) με τις οικονομικές αποδόσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα στο ESG και τη χρηματοοικονομική απόδοση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί». Εξήρε τη ΔΕΗ ως παράδειγμα εταιρείας που επιτυγχάνει να συνδυάζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την οικονομική σταθερότητα, προάγοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που ωφελεί τόσο την ίδια όσο και την ελληνική οικονομία συνολικά. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί πρωτοπόρος στο βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης, και η ΔΕΗ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας».

Παράλληλα, την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΔΕΗ εξέφρασε ο κ. Μαύρος, τονίζοντας ότι η εταιρεία προχωρά μεθοδικά και δυναμικά στην υλοποίηση των επενδύσεών της, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη σταθερότητα και την προσφορά προσιτής ενέργειας. «Η ΔΕΗ είναι παρούσα και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη