Σε συνέχεια της από 20.6.2024 ανακοίνωσης, καθώς και των λοιπών συναφών ανακοινώσεών της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι – κατόπιν της πλήρωσης όλων των αναβλητικών αιρέσεων που είχαν τεθεί στην από 20.6.2024 Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών και Δεσμεύσεων (Share Purchase and Covenants Agreement) μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Masdar, σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – το Κλείσιμο της Συναλλαγής (όπως αυτό ορίζεται στην Αρχική Ανακοίνωση) έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024. Η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την πραγματοποίηση του Κλεισίματος της Συναλλαγής και οποιαδήποτε άλλη σημαντική εξέλιξη.

Όπως είχε γράψει το energygame.gr, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ποσοστού από την ομάδα μετόχων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, η Masdar, με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία η Masdar θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς του υπόλοιπους μετόχους της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar περιλαμβανόταν και η διασφάλιση «της συμμεταβίβασης προς την Αγοράστρια επιπλέον αριθμού μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας, ώστε η Αγοράστρια αμέσως μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα. Στον τομέα των ΑΠΕ, η συμφωνία προβλέπει αυστηρούς όρους μη ανταγωνισμού από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW. Η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει δηλαδή πως διατηρεί δικαίωμα συμμετοχής με 50% στα πιο ενδιαφέροντα έργα, όπως οι αντλησοταμιεύσεις (π.χ. στο έργο της Αμφιλοχίας) και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων μπορεί να γίνεται από τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ. Την ίδια ώρα, για τα επόμενα έργα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει να είναι συνεπενδυτής με ποσοστό 50%, όπως και στα υπεράκτια αιολικά, με πρώτο το έργο των 250 MW που προωθείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε ακόμη