Ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης της αιολικής «δύναμης πυρός» της σε Ελλάδα και Ρουμανία στέλνουν οι τελευταίες κινήσεις της ΔΕΗ, οι οποίες ευθυγραμμίζονται όχι μόνο με την κατεύθυνση που δίνει εσχάτως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εξισορρόπηση του πράσινου ενεργειακού μείγματος της χώρας -καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολύ ταχύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών- αλλά και με τη στρατηγική που ακολουθούν οι περισσότεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον ευρωπαϊκό Νότο που αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών.

Το σήμα επιταχυνόμενης διείσδυσης της αιολικής ισχύος εστάλη με την εξαγορά του mega χαρτοφυλακίου αιολικών έργων σε λειτουργία ισχύος 629 MW από την Evryo Group (όμιλος Macquarie) στη Ρουμανία, αλλά και με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών σε αιολικό πάρκο ισχύος 140 MW στην Ανατολική Ρουμανία, ένα ακόμα μεγάλο έργο «που έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ». Στην Ελλάδα, προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει» η ανακοίνωση -την εβδομάδα που πέρασε- για την έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 100 ΜW σε Ροδόπη, Φωκίδα και Αργολίδα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξάλλου, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει την εξαγορά δυο αιολικών πάρκων σε λειτουργία -σε νότια Εύβοια και Λακωνία- ισχύος 66,6 MW από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπεγράφησαν οι οριστικές συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPA) και λοιπές συνοδευτικές συμβάσεις της συμφωνίας-πλαίσιο της Aktor (πρώην Intrakat) με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2023. Σε αυτή τη βάση, η Aktor είχε μεταβιβάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη αιολικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος περίπου 164MW.

Πρόκειται για ένα «αιολικό μπαράζ» που καταδεικνύει την προσπάθεια της ΔΕΗ για περαιτέρω τεχνολογική και γεωγραφική εξισορρόπηση του πράσινου χαρτοφυλακίου της. Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητη και η επισήμανση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Επιχείρησης Γιώργου Στάσση, ο οποίος κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2025-2027 ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών σημείωσε ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «αν παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία που να αφορά αιολικά, τότε μπορεί και να κινηθούμε», σηματοδοτώντας ότι τα όποια νέα πράσινα deals την επόμενη τριετία -εάν υπάρξουν- θα είναι… αέρινα.

Να σημειωθεί ότι στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τα αιολικά καταλαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος», με ποσοστό κοντά στο 90%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιχείρησης, σε φάση κατασκευής βρίσκεται επίσης και αιολικό πάρκο στη Φλώρινα, ισχύος 68 MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025-2026 καθώς και το αιολικό πάρκο «Δούκας» ισχύος 26 ΜW, επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για ένα ακόμα αιολικό πάρκο ισχύος 43 MW σε νησί του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το 2027 τα αιολικά θα καταλαμβάνουν το 17% του συνολικού πράσινου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ που θα προσεγγίζει τα 12 GW.

Την αυξημένη έμφαση που δίδεται στα αιολικά, άλλωστε, αντανακλά και η ανακοίνωση δια στόματος του Υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη για την συνολική επένδυση ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων σε αιολικά πάρκα σε Μακεδονία και Πελοπόννησο, σωρευτικής ισχύος της τάξης των 500 MW, στην οποία πρωταγωνιστεί η Amazon. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική ερώτηση γιατί προτίμησαν την συγκεκριμένη τεχνολογία -με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων του αμερικανικού κολοσσού σε έργα ΑΠΕ αφορά σε φωτοβολταϊκά και η προηγούμενη επένδυση στην Ελλάδα αφορούσε αυτή την τεχνολογία, στελέχη της εταιρείας απάντησαν ότι η επιλογή αυτή αντανακλά την επιθυμία της κυβέρνησης για περισσότερες επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας.

Η ίδια τάση, εξάλλου καταγράφεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου -όπως και στην Ελλάδα- τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών από ότι αιολικά στο πράσινο ενεργειακό τους μείγμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των στρεβλώσεων που ταλανίζουν και την εγχώρια αγορά, όπως τις περικοπές πράσινης ενέργειας και την εμφάνιση μηδενικών/αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, συνήθως τις μεσημεριανές ώρες σε περιόδους υψηλής φωτοβολταϊκής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, η ισπανική Endesa, που σχεδιάζει επενδύσεις 3,7 δισ. στις ΑΠΕ για την περίοδο 2025-2027 ανακοίνωσε ότι θα προτεραιοποιήσει τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά για να μειώσει την έκθεσή της στα φωτοβολταϊκά,. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endesa Χοσέ Μπόγκας «Με τις πολύ χαμηλές τιμές που είδαμε τους πρώτους μήνες αυτού του έτους, υπάρχει πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά, που αποζημιώνονται πλέον κατά τρόπο που καθιστά τις επενδύσεις σε αυτά μη ελκυστικά. Γι αυτό αποφασίσαμε να μετατοπίσουμε την έμφαση από τα φωτοβολταϊκά στα αιολικά», με τα τελευταία να καταλαμβάνουν το 37% του επενδυτικού της πλάνου, έναντι 15% των αιολικών. Τέλος, και η ιταλική Enel κατά την παρουσίαση του δικού της στρατηγικού σχεδίου για την ίδια περίοδο -που περιλαμβάνει πράσινες επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ- ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τον πήχη για τα αιολικά κατά 2 GW σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιό της και ότι από την πρόσθετη πράσινη ισχύ 12 GW που σκοπεύει να εγκαταστήσει την επόμενη τριετία, σχεδόν η μισή θα είναι αιολική.

Διαβάστε ακόμη