Το έντονο ενδιαφέρον ξένων βιομηχανιών με υψηλές εκπομπές ρύπων CO2 (emitters) για το project της αποθήκης του Πρίνου αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Petroleum Economist. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά σημειώνει «εξαιρετική πρόοδο». Αναλύοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε με την Wood και την Halliburton. Έχουμε προσδιορίσει την δυναμικότητα της αποθήκης που θα είναι 3 εκατ. τόνους/ετησίως στην πλήρη ανάπτυξη (1 εκατ. τόνοι/έτος στην αρχική φάση), έχουμε επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από emitters έως και τη Γαλλία στη Δυτική Ευρώπη, από όλη τη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και πιο πέρα. Το έργο έχει χαρακτηριστεί «Κοινού Ενδιαφέροντος» από την ΕΕ και πρόσφατα εγκρίθηκε κρατική επιδότηση 150 εκατ. ευρώ. Τώρα δουλεύουμε για να προσδιορίσουμε το συνολικό κόστος της επένδυσης (σ.σ. με τις έως τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προϋπολογισμό άνω του 1,1 δισ. ευρώ) που είναι καθοριστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του business model. Και έχουμε υποβάλει αίτηση για την άδεια αποθήκευσης που είναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο».

Ο επικεφαλής της Energean εντοπίζει μια μεγάλη ευκαιρία στην προσφορά υπηρεσιών αποθήκευσης CO2 σε βιομηχανικούς emitters στην Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πυκνές επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο κ. Ρήγας και ο επικεφαλής της Energean International, Νίκολας Κατσάροφ, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, με τις συζητήσεις -σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν αιγυπτιακά ΜΜΕ- να αφορούν σε δυο θέματα: Τη συνεργασία στον κλάδο της δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS) -θέμα για το οποίο έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ελληνική κυβέρνηση- και το πώς εξελίσσεται η μεταβίβαση των αιγυπτιακών assets της Energean στο αμερικανικό fund Carlyle που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η δέσμευση της Energean να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο -διερευνώντας νέες ευκαιρίες στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας- καθώς και οι νέες επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται στις εφαρμογές CCS. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην ανάρτηση του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, υπό επεξεργασία βρίσκεται συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, με την Energean να διαδραματίζει ρόλο κλειδί.

Σύμφωνα με το Petroleum Economist, εξάλλου, η Εnergean βρίσκεται σε αναζήτηση της επόμενης αναπτυξιακής ευκαιρίας, καθώς υλοποιεί μια στρατηγική που την ανέδειξε πολύ γρήγορα ως τον κορυφαίο ανεξάρτητο «παίκτη» στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έχοντας τοποθετηθεί με επιτυχία στην αγορά ως developer μικρότερων οικοπέδων που τείνουν να περνούν «κάτω από το ραντάρ» των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, των λεγόμενων majors.

Ιδανικό μέγεθος για την Energean έχουν τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μαθιό Ρήγα

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς, Κάτλαν και Τανίν στο Ισραήλ που έχουν σωρευτικά αποθέματα 3-3,5 τρις κυβικά πόδια έχουν το ιδανικό μέγεθος για την Energean. Όπως εξήγησε, «το Καρίς δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρον project για τους majors. Το βλέπουμε αυτό και στην Κύπρο όπου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που δεν μπαίνουν σε τροχιά εκμετάλλευσης επειδή βρίσκονται κάτω από το επίπεδο ενδιαφέροντος των μεγάλων ομίλων. Για εμάς, είναι το ιδανικό μέγεθος, ούτε πολύ μικρά, ούτε πολύ μεγάλα».

Η Energean παρουσιάζεται όχι μόνο ως ευέλικτος παίκτης που μπορεί να κινείται γρήγορα (κάτι που αποτυπώθηκε στους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς για το οποίο η τελική επενδυτική απόφαση ελήφθη τον Μάρτιο του 2018 και οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου παρήχθησαν τον Οκτώβριο του 2022), αλλά και ως εταιρεία που μπορεί να λειτουργεί κανονικά υπό αντίξοες συνθήκες. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η σύρραξη στο Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει καθόλου την παραγωγή του Καρίς

Αναφερόμενος στο deal με την Carlyle που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και αφορά στην πώληση από την Energean ενός χαρτοφυλακίου “noncore” που περιλαμβάνει την συμμετοχή στην Cassiopea (το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ιταλίας από πλευράς αποθεμάτων) και το AbuQir, ένα από τα μεγαλύτερα hubs παραγωγής φυσικού αερίου της Αιγύπτου, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για «μια καλή συμφωνία για εμάς, καθώς απελευθερώνει κεφάλαια για να αποπληρώσουμε χρέους, να δώσουμε πίσω χρήματα στους μετόχους μας, να μειώσουμε την ανάγκη να εστιάζουμε σε assets που δεν θεωρούμε πλέον πρωταρχικού ενδιαφέροντος για εμάς, καθώς το βασικό μας asset βρίσκεται στο Ισραήλ». Η Energean διατηρεί επίσης μετοχική συμμετοχή σε δυο θαλάσσια οικόπεδα στη Μ. Βρετανία, στη Βόρειο Θάλασσα.

H Energean θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων από την πώληση για την καταβολή ειδικού μερίσματος, κάτι που αποτυπώνει την επιθυμία του κ. Ρήγα να επιβραβεύσει τους μετόχους της Energean. Η ανακοινωθείσα μερισματική πολιτική της εταιρείας είναι η επιστροφή 1 δισ. δολαρίων στους μετόχους έως το τέλος του 2025, με το ήμισυ του ποσού αυτού να έχει ήδη καταβληθεί. Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται γύρω στο 12%, με τον CEO της Energean να σημειώνει ότι «όταν κάποιος αποφασίζει να αγοράσει τις μετοχές μιας μικρότερης εταιρείας, πρέπει να επιβραβεύεται με υψηλότερη απόδοση».

Οι μέτοχοι της Energean περιλαμβάνουν ισραηλινά δημόσια funds (40%), διεθνείς οργανισμούς (40%) και τους ιδρυτές της εταιρείας και το management (20%).

Διαβάστε ακόμη