Tην εμπειρία του όσον αφορά στην πορεία του project της μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο Αμύνταιο μοιράστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξίας ΔΕΗ και Motor Oil) Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, σε πάνελ κατά το οποίο συζητήθηκαν οι προκλήσεις γύρω από την ανάπτυξη έργων παραγωγής υδρογόνου μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Hellenic Hydrogen στο LinkedIn, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατά την τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αγορά του υδρογόνου έχει περάσει πλέον σε μια φάση ρεαλιστικής ανάπτυξης με ξεκάθαρο προσανατολισμό και χωρίς τις υπερβολές των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των Ευρωπαϊκών πόρων η οποία να περιλαμβάνει και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης (μέσω υποδομών μεταφοράς υδρογόνου) των κρατών μελών της ΕΕ με δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως η Ελλάδα, με τα κέντρα κατανάλωσης στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Όπως έγραψε πρόσφατα το energygame.gr, οι προσπάθειες για το έργο North-1 στο Αμύνταιο εστιάζονται στην παρούσα φάση στην αναζήτηση πόρων τόσο σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και μέσω των προσκλήσεων που εκδίδονται για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης). Εκτιμάται πως το υδρογόνο που θα παράγεται από τη μονάδα θα καταναλώνεται από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ που θα εγκατασταθεί στην Καρδιά και θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διεργασίες και οι επαφές ελληνικών και γερμανικών κλιμακίων, με σκοπό τη μεταφορά υδρογόνου. Ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται με έξι ευρωπαϊκούς διαχειριστές φυσικού αερίου για τη δημιουργία του Διαδρόμου Υδρογόνου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που στοχεύει να συνδέσει τις περιοχές παραγωγής υδρογόνου σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας, με στόχο να τροφοδοτήσει τη Γερμανίας. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ μαζί με την Bulgartransgaz έχουν ήδη θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη βασικού τμήματος του SEEHyC. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο market test για την αξιολόγηση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Από αυτήν τη διαδικασία θα βγουν κρίσιμα συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη