H Schneider Electric συμμετείχε στο GenAI Summit, το συνέδριο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στο GenAI (Generative AI), που τελέστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων υπουργών, καθώς και με τη συμμετοχή ομιλητών από στρατηγικούς κλάδους της τεχνολογίας και της οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Γιώργος Δριτσάνος, Vice President του Secure Power Division της Schneider Electric για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέλυσε κατά πόσο «Η βιωσιμότητα των data centers είναι ζωτικής σημασίας στην εποχή του AI ». Στην ομιλία του, παρουσίασε τον καταιγιστικό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, που διαμορφώνει νέες απαιτήσεις για την υποδομή και την ενεργειακή διαχείριση των data centers. Καθώς, το ΑΙ, αφενός επιβάλλει βιώσιμες λύσεις για την παροχή ενέργειας, προβληματίζοντας για τις δυνατότητες των ενεργειακών δικτύων και αφετέρου προσφέρει λύσεις για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης πόρων.
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι επιπτώσεις
Το GenAI υιοθετείται με πρωτοφανή ταχύτητα, ξεπερνώντας προηγούμενες τεχνολογικές καινοτομίες. Σύμφωνα με έρευνες* η παγκόσμια βάση εγκατεστημένων data centers αναμένεται να τριπλασιαστεί από το 2022 έως το 2030, με την απαίτηση για περισσότερα από 120 GW νέας ισχύος, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τη ζήτηση για ενέργεια λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε επεξεργασία δεδομένων και εφαρμογές εκμάθησης, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τα data centers. Ταυτόχρονα, η ανάγκη για περιβαλλοντική βιωσιμότητα οδηγεί στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα.
Όπως σημείωσε ο Γ. Δριτσάνος, «Η βιώσιμη ανάπτυξη των data centers απαιτεί καινοτομία, συνεργασίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Mε βάση το ποσό των επενδύσεων, που αναμένουμε, θα δημιουργηθούν έως και 75.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί το κενό ταλέντων, που ήδη υφίσταται, θα πρέπει ως κλάδος να επενδύσουμε στους ανθρώπους με προγράμματα πρώιμης εκπαίδευσης και προγράμματα μετεκπαίδευσης, ώστε να τον κάνουμε πιο προσιτό σε ταλέντα που δεν ανήκουν στον κλάδο. Αν δεν το κάνουμε, έρχεται μια δεύτερη πρόκληση, αναφορικά με την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις υποδομές του ΑΙ.»
Η στρατηγική της Schneider Electric
Η Schneider Electric επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις για τη βελτιστοποίηση των data centers. Η εταιρεία διαθέτει πλήρες portfolio data center λύσεων end-to-end, τόσο στον τομέα του ΙΤ, όσο και στη διαχείριση ενέργειας – από λύσεις υψηλής τάσης και υποδομή ψύξης κατάλληλες για ΑΙ φορτία, έως προκατασκευασμένα modular data centers και πλήρη σουίτα λογισμικού για την ενεργειακή διαχείριση και τη δημιουργία ψηφιακών διδύμων.
Οι λύσεις EcoStruxure Data Center της Schneider Electric βοηθάνε τους πελάτες της να επιτύχουν:
- μέχρι και 60% μείωση του χρόνου σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής με προκατασκευασμένες μονάδες ισχύος και ψύξης για data centers
- έως 34% μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον κύκλο ζωής και
- 100% εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Κατά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, τονίστηκε, ότι «η ζήτηση για δεδομένα δεν πρόκειται να μειωθεί, επομένως πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που θα επιτρέψει αυτή την ανάπτυξη και θα την προάγει με τον πιο βιώσιμο, βελτιστοποιημένο και αποτελεσματικό τρόπο για το μέλλον μας. Ως εκ τούτου, κλείνω με τα 3 P -στην Schneider Electric πιστεύουμε, ότι αυτά θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των data centers και του ΑΙ σε ολόκληρη την Ευρώπη – ενέργεια (Power), άνθρωποι (People) και εταιρική συνεργασία (Partnership)».
Διαβάστε ακόμη