Πολύ σημαντικό ορόσημο για ένα από τα εμβληματικά έργα υποδομής δικτύων ηλεκτρισμού στο χαρτοφυλάκιο της Metlen, το Eastern Green Link 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστά το «πράσινο φως» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, Ofgem, που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εντός του 2025. Φορέας υλοποίησης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης (HVDC) μήκους 196 χλμ. μεταξύ του East Lothian (Σκωτία) και Ηawthtorn Pit (Κομητεία Ντέραμ- Ανατολική Αγγλία) είναι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Μ. Βρετανίας, National Grid, και η SP Energy Networks. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Metlen σε κοινοπραξία με την GE Vervova υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και κατασκευή των δύο Σταθμών Μετατροπής (του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο), ύψους 1 δισ. λιρών, ενώ την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 525 kV έχει αναλάβει η Prysmian.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νational Grid, το χερσαίο σκέλος των κατασκευαστικών εργασιών για το project αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2025, ενώ οι υποθαλάσσιες εργασίες το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους. Το Eastern Green Link 1, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. λιρών, είναι απαραίτητο για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρισμού που να επαρκεί για την τροφοδοσία 2 εκατομμυρίων σπιτιών. Αποτελεί, δε, μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου για την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας που θα περιλαμβάνει νέες οδεύσεις για τη μεταφορά του ηλεκτρισμού που θα παράγεται από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της ανατολικής ακτής της Μ. Βρετανίας, ώστε να φτάνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η δεξαμενή των offshore αιολικών στην εν λόγω περιοχή έλαβε ώθηση μετά την είδηση ότι εγκρίθηκε η κατασκευή υποσταθμού 400 kV στην περιοχή του Μπράνξτον (East Lothian) που θα «κουμπώσει» με το Eastern Green Link 1, αποτελώντας το σημείο διασύνδεσης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή. Οι εργασίες για τον υποσταθμό θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους.

Όπως δήλωσε το στέλεχος της National Grid, Ζακ Ρίτσαρντσον, «η ανακοίνωση της Ofgem είναι ένα ακόμα κρίσιμο βήμα για την στήριξη των φιλοδοξιών της χώρας για το net zero και τη θωράκιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Τώρα προσβλέπουμε στην δημιουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση του στόχου της κυβέρνησης για ανάδειξη της Μεγάλης Βρετανίας σε υπερδύναμη της καθαρής ενέργειας».

Όσον αφορά στη συμμετοχή της Metlen στο έργο, υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία μαζί με την GE Vernova που είναι η επικεφαλής της κοινοπραξίας θα παρέχουν την μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής VSC HVDC. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η GE Vernova θα προμηθεύσει την τεχνολογία VSC HVDC από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Metlen θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων
ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Η εστίαση της Metlen στην ανάπτυξη δικτύων αντανακλά την πεποίθησή της ότι τα σύγχρονα ανθεκτικά δίκτυα αποτελούν προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση σταθερής, οικονομικής και βιώσιμης
παροχής ενέργειας. Η εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η Metlen έχει επενδύσει στρατηγικά σε έργα υποδομής δικτύων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Χιλή και η Ιταλία. Μεταξύ άλλων, έχει κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Βουλγαρίας, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ στην Κόρινθο, ενώ έχει αναλάβει -σε κοινοπραξία με την ΑΤΕΡΜΩΝ- τη νέα Εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική.

Διαβάστε ακόμη