Εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης αναλυτών, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Ο CEO του ομίλου τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, επισημαίνοντας πως αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε θέση να συζητούμε για επικείμενες συμφωνίες σε αυτά τα θέματα. «Προτεραιότητά μας είναι ο εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου μας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου», ανέφερε.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικασίες για το “διαζύγιο” της ιταλικής Edison από την Elpedison επιταχύνονται», ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Edison, που ελέγχει το 50%, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές». Ο γόρδιος δεσμός της υπόθεσης αναμένεται να λυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, επιτρέποντας στη Helleniq Energy να ενοποιήσει το χαρτοφυλάκιό της, με ή χωρίς τη συμμετοχή της Edison.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης «η σχέση μας με την Edison είναι εξίσου καλή όπως πάντα. Πρόκειται για μια πολύ αξιόπιστη εταιρεία, με την οποία συνεργαζόμαστε σχεδόν 15 χρόνια σε αυτή την κοινοπραξία. Έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από την εξειδικευμένη γνώση που διαθέτει η Edison σε αυτή την αγορά, ενώ, παράλληλα, η Elpedison έχει αξιοποιήσει τη βιομηχανική μας βάση, την τεχνογνωσία μας και το εκτεταμένο δίκτυο μας στην αγορά. Η κοινοπραξία αυτή υπήρξε αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, με τη συνεργασία μας να παραμένει άριστη έως σήμερα. Ωστόσο, οι δύο πλευρές ακολουθούν πλέον διαφορετικές στρατηγικές».

Κινητικότητα υπάρχει και γύρω από το κεφάλαιο «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με την εν λόγω υπόθεση να έχει προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο» στην αγορά. «Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΠΑ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αλλά η Helleniq Energy δεν έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να διατηρήσει συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει αντιμετωπίσει έντονες διακυμάνσεις, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης στις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο κ. Σιάμισιης. Ο οδικός χάρτης για την αποχώρηση της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει τόσο σαφές χρονικό πλαίσιο. Ωστόσο, ο CEO του Ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα επέλθει λύση σύντονα, ενδεχομένως στα επόμενα δύο τρίμηνα. Η πώληση στο Δημόσιο του ποσοστού 35% που έχει η εταιρεία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζεται ως μία πιθανή λύση. Ιδανικά θα έπρεπε να κλείσει προτού το ΤΑΙΠΕΔ απορροφηθεί από το Υπερταμείο, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις προθέσεις του βασικού μετόχου. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μία δίκαιη και κατάλληλη λύση, η οποία θα ταιριάζει στη στρατηγική και των δύο πλευρών», είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Αποφάσεις το 2025 για γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, ο όμιλος τηρεί «στάση αναμονής». Όπως είπε η διοίκηση του ομίλου «είναι μία περίοδος παρατήρησης». Η διοίκηση της Helleniq Energy προσδιορίζει την απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων από τον κολοσσό ExxonMobil, τον εταίρο της στα δύο οικόπεδα. «Μέσα στα δύο επόμενα τρίμηνα, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, μετά και από την ενημέρωση που θα έχουμε από την ExxonMobil». Αναφορικά με τις έρευνες στο Ιόνιο, οικόπεδα στα οποία η Helleniq Energy είναι είτε μόνη της, είτε σε κοινοπραξία με την Energean, ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε μόνο ότι αξιολογούνται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών.

Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ και ο στόχος του 1 GW

Η ανάπτυξη ενός δεύτερου ισχυρού πυλώνα στις ΑΠΕ παραμένει προτεραιότητα για τον Όμιλο. Σήμερα η Helleniq Energy διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη άνω των 5,7 GW σε 4 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. «Συνεχίζουμε να ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε όλες τις αγορές που δραστηροποιούμαστε». Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με καθυστερήσεις στην έκδοση και έγκριση των όρων σύνδεσης, αναμένει πριν το τέλος του έτους την προσθήκη άλλων 120 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά. Η θυγατρική HELLENiQ Renewables είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε νέα έργα στην Ευρώπη. Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει πολλαπλασιάσει 20 φορές το αποτύπωμά της μέσα σε μόλις 3 χρόνια. Επισημαίνεται πως η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φτάσει στο τέλος του χρόνου περίπου σε 1 TWh, που υπερκαλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων, αλλά και περίπου το 2% των ετήσιων αναγκών της χώρας. Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως οι συνολικές επενδύσεις την τελευταία πενταετία έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ, κατευθυνόμενες στην αναβάθμιση των διυλιστηρίων και στην ανάπτυξη στη νέα ενέργεια και στις ΑΠΕ.

Για 4η συνεχή χρονιά, από το 2021 μέχρι και το 2024, ο όμιλος δίνει σταθερά προμέρισμα στους μετόχους της. Για φέτος ορίστηκε στα €0,20 ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου η κερδοφορία κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα μειωμένα περιθώρια διύλισης που ήταν τα χαμηλότερα από το 2021, με την παραγωγή προϊόντων να φτάνει σε υψηλά επίπεδα εξαετίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαθεσιμότητας όλων των μονάδων διύλισης και της βελτιστοποίησης λειτουργίας τους. Σε υψηλά οκταετίας κινήθηκαν και οι πωλήσεις εννεαμήνου, λόγω της αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές (trading). Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί υποστηρικτικά και ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου Εφοδιασμού και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη. Οι εξαγωγές που έφτασαν στο 45%, μαζί και με τις πωλήσεις στη διεθνή αγορά (ναυτιλία και αεροπορία) αντιπροσώπευσαν το 72% των συνολικών πωλήσεων. Η Διεθνής Εμπορία καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων το 2024 τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και εννεαμήνου.

+Η κερδοφορία για το εννεάμηνο εμφανίζεται αυξημένη κατά 14%, αποτέλεσμα της διεύρυνσης του δικτύου (327 πρατήρια, από 321 το Γ’ Τρίμηνο του 2023), των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους, καθώς και των αυξημένων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών εκτός καυσίμων. Τέλος, η εγχώρια ζήτηση για καύσιμα κίνησης σημείωσε αύξηση 3% για ένα ακόμη τρίμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Παρά την αυξημένη ζήτηση, η κερδοφορία των πρατηρίων παραμένει προβληματική, καθώς το υφιστάμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν έχει αρθεί, παρόλο που οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη