Τον οδικό χάρτη ώστε η ΔΕΗ να επιτύχει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της τάξης των 3 δισ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2025-2027 στους επενδυτές χθες (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου). Πυλώνες του σχεδίου είναι η οργανική ανάπτυξη, η αυστηρή πειθαρχία από πλευράς δανειακής μόχλευσης, το… «γκάζι» στον πράσινο μετασχηματισμό και η αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των συνεργειών που προκύπτουν από το καθετοποιημένο μοντέλο που εφαρμόζει σε Ελλάδα και Ρουμανία και το διαφοροποιημένο από γεωγραφικής και τεχνολογικής πλευράς χαρτοφυλάκιο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η επιχείρηση.
«Η λέξη κλειδί είναι η ανάπτυξη και επενδύουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ για να βεβαιωθούμε ότι θα συμβεί», έγραψε ο κ. Στάσσης σε ανάρτησή του στο LinkedIn, δίνοντας το στίγμα του πλάνου που θεμελιώνεται πάνω στις θετικές επιδόσεις της προηγούμενης τριετίας (2021-2024), προωθώντας έτι περαιτέρω το όραμα της ΔΕΗ να αναδειχθεί σε leader στην ενεργειακή μετάβαση με κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από το ταχύτερο αναπτυξιακό story –από πλευράς κερδών και μερισμάτων ανά μετοχή- στον κλάδο των εταιρειών παροχής κοινωφελών υπηρεσιών (utilities) σε όλη την Ευρώπη. «Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στους στόχους για την κερδοφορία και τη μερισματική πολιτική» σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κάνοντας ειδική μνεία στον στόχο για αύξηση του μερίσματος –που δόθηκε για πρώτη φορά φέτος μετά από 10 χρόνια- κατά 41% σε ετήσια βάση, ώστε να φτάσει το 1 ευρώ/μετοχή το 2027 από 0,25 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2023.
Προτεραιότητα της ΔΕΗ οι αποδοτικές επενδύσεις
Τα βασικά συστατικά του αφηγήματος της ΔΕΗ, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026 με -κομβικός παράγοντας για τη μείωση των ρύπων κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019- με το κλείσιμο και της Πτολεμαΐδας 5 ως λιγνιτικής μονάδας, η προσθήκη νέας πράσινης «δύναμης πυρός» 6,3 GW την επόμενη τριετία που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ κοντά στα 12 GW (από 5,5 GW που είναι σήμερα), η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία και η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στη λιανική με την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο ίδιος έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο «οργανικό» και «λελογισμένο» πρόσημο της ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας αφενός η Επιχείρηση δεν προτίθεται να επεκταθεί σε νέες χώρες κατά την επόμενη τριετία (υπενθυμίζεται ότι πέρα από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την είσοδό της σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία μέσω της ανάπτυξης έργων) και δεν προτεραιοποιεί νέες εξαγορές (μετά από τα mega deals των εξαγορών της Enel Romania και της Κωτσόβολος) καθώς διαθέτει -όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ- μια ευρεία και υψηλής ωριμότητας δεξαμενή έργων ισχύος 20 GW στην οποία θα στηριχθεί η περαιτέρω πράσινη ανάπτυξη. «Ασφαλώς θα κινηθούμε αν μια καλή ευκαιρία, ιδίως στον κλάδο των αιολικών, εμφανιστεί στον ορίζοντα, αλλά διαθέτουμε πλέον όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Και θα επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα έργα που υλοποιούμε μέσα από τη δεξαμενή που έχουμε, με γνώμονα την αποδοτικότητά τους», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.
Ευέλικτες μονάδες, ασπίδα στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας
Κατά την παρουσίαση, η διοίκηση της ΔΕΗ εξήγησε πώς «χτίζει» ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σχεδιασμένο να αποδίδει σε ένα περιβάλλον έντονης και αυξανόμενης μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας -που αποτελούν πλέον τη νέα κανονικότητα-, το οποίο θα μπορεί να παράγει κέρδη τόσο σε περιόδους υψηλών, όσο και χαμηλών τιμών ηλεκτρισμού «Κλειδί» στον σχεδιασμό αυτό είναι η δημιουργία έως το 2027 ενός χαρτοφυλακίου ευέλικτων μονάδων (μονάδες φυσικού αερίου, μεγάλες αλλά και μικρές που καλύπτουν τις αιχμές της ζήτησης, τις λεγόμενες peakers, μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης, υδροηλεκτρικά) ισχύος 6,6 GW ως το 2027 που αφενός αντιμετωπίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, αφετέρου μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια σε περιόδους που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), είτε να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές όπου υπάρχει ανάγκη, καλύπτοντας τη ζήτηση. Όπως τονίστηκε, οι ευέλικτες μονάδες, εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερη. Στο «κάδρο» του σχεδιασμού μπαίνει και η αύξηση των διασυνοριακών αλλαγών στο «βαλκανικό» διάδρομο ηλεκτρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας (στις 40,2 GW από 26,8 GW σήμερα), που συνεπάγεται την αποστολή φθηνής ενέργειας από τη Ρουμανία στην Ελλάδα όταν οι ανάγκες της τελευταίας στην Ελλάδα και προς την αντίστροφη κατεύθυνση -από Ελλάδα προς Ρουμανία- όταν φυσάει εκεί ή δεν έχει ήλιο.
Πελατοκεντρική προσέγγιση με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας
Η αξιοποίηση του καθετοποιημένου μοντέλου για την αντιστάθμιση των κινδύνων που προκύπτουν από την μεταβλητότητα των αγορών και τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ- ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ «κλίνει» ακόμα περισσότερο προς τα φωτοβολταϊκά, αν και τα αιολικά μπαίνουν πλέον πιο επιθετικά στο μείγμα- είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες ανάπτυξης. Πλαισιώνεται δε από την ταχεία διείσδυση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στην πελατειακή της βάση (στο 40% το 2027 από 19% φέτος), η συνεισφορά των οποίων στα EBITDA θα αυξηθεί στο 7% το 2027 από 1% περίπου σήμερα, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (στα 6 δις. ευρώ από 4,3 δις. ευρώ σήμερα).
Αναπτυξιακό story με αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία
Η διοίκηση της ΔΕΗ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εξυγίανση των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ και η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της εταιρείας έχουν επιτρέψει στον όμιλο να αυξήσει τις επενδύσεις του από 400 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ φέτος, υπερβαίνοντας ακόμα και τις προβλέψεις του 2021 όπου προβλεπόταν οι επενδύσεις κατά την τρέχουσα χρήση να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ ουσιαστικά επαναπενδύει τη λειτουργική κερδοφορία της σε έργα ανάπτυξης και υποδομής, δημιουργώντας έτσι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό πλάνο των 10 δις. ευρώ στην επόμενη τριετία που εστιάζεται σε ΑΠΕ και δίκτυα και αφορά κατά κύριο λόγο την Ελλάδα δημιουργεί άμεσες θέσεις εργασίας στα έργα που υλοποιούνται που έχουν και έμμεση θετική επίδραση σε όλους σχεδόν τους τομείς της εγχώριας οικονομίας.
Παρά την αύξηση των επενδύσεων, το χρέος της ΔΕΗ ως ποσοστό του EBITDA θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3,5x που έχει τεθεί, καθώς το 70% περίπου των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί από τις αυξημένες ταμειακές ροές. Στο τέλος της τριετίας, ο Όμιλος αναμένει να έχει ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τις επενδύσεις, σε τροχιά υπεραπόδοσης βρίσκεται και η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς την τελευταία πενταετία έχει ανέβει σχεδόν 300%, όταν την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει 65%.
Διαβάστε ακόμη