Τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, ανακοίνωνε από το Λονδίνο τον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου στο πλαίσιο του Capital Markets Day. Σε εκείνη την παρουσίαση είχε γίνει λόγος για την δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στα Βαλκάνια. Οι βάσεις, άλλωστε, είχαν μπει με την ισχυρή παρουσία της ΔΕΗ στη Ρουμανία μέσω της μεγάλης εξαγοράς της Enel Romania. Στην παρουσίαση του ομίλου προβλεπόταν πως μέχρι το 2027 θα επενδυθούν 9 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό δικτύων και νέες δραστηριότητες.

Αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται με συνέπεια και τροφοδοτεί την ανοδική πορεία των βασικών μεγεθών της ΔΕΗ, κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το εννεάμηνο. Είναι ενδεικτικό πως οι επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία ανήλθαν σε 721 εκατ. ευρώ , καταγράφοντας αύξηση κατά 90% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ η ενσωμάτωση των σταθμών ΑΠΕ στα δίκτυα Διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό στο εννεάμηνο του 2024, για μικρότερες εγκαταστάσεις ανά πελάτη, καλύπτοντας κυρίως την ιδιοκατανάλωση. Παράλληλα, στα χθεσινά αποτελέσματα επισημαινόταν και η μεγάλη αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων αλλά και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ, σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και την περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής.

Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ, ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Διανομής καθώς και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου €1,3 δισ., αποτελώντας το 80% περίπου των συνολικών επενδύσεων. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,9 GW στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024 από 3,8 GW τον Σεπτέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, καθώς έργα 3,8 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής, είναι έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,3% στο εννεάμηνο. Τα έσοδα από πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 622,3%. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 13,8%, ενώ οι αποπληρωμές μακροπρόθεσμου δανεισμού ανήλθαν σε 737,4 εκατ. ευρώ.

Η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ

Σήμερα θα αποκαλυφθεί και το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027, όπου θα συμπυκνώνει μεταξύ άλλων τη μεγέθυνση δεικτών όπως της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος, με φόντο και τις συμφωνίες που «κλείδωσαν» κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε εξαγορές όπως το αιολικό ισχύος 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil, ενώ ξεχωριστή ήταν η συμφωνία με τη Metlen που περιλαμβάνει 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Metlen σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η ΔΕΗ ανακοίνωσε φέτος ένα deal που επεκτείνει και εμπλουτίζει με αιολικά πάρκα την πράσινη “δύναμη πυρός” της στη Ρουμανία, με την εξαγορά χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανήκε στην Evryo Group, την οποία κατέχουν funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management. Επίσης, ο όμιλος υλοποιεί τον σχεδιασμό της για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, μπαίνει σε νέες δραστηριότητες όπως τα κέντρα δεδομένων (data centers), μέσω της νέας θυγατρικής Data in Scale και συνεργαζόμενη με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ξεκλειδώνει βαθμιαία τις συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της Κωτσόβολος το περασμένο έτος.

Διαβάστε ακόμη