Iσχυρές επιδόσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των συνεχιζόμενων ισχυρών κερδών από τον τομέα διανομής της ΔΕΗ βλέπει η Axia, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το γ’ τρίμηνο του 24 στις 13 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Σε σύγκριση με πέρυσι, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου να ενσωματώσουν για πρώτη φορά τις επιδόσεις των ρουμανικών δραστηριοτήτων καθώς και αυτές της εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος.
Οι προβλέψεις της Axia κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 1,355 δισ. ευρώ το 9μηνο του 24, 44,6% υψηλότερο σε ετήσια βάση, με καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 200,8 εκατ. ευρώ έναντι 225,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (τα νούμερα του 9μηνου του 2023 ενσωματώνουν κέρδη 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικής). Σημειώνεται ότι η Axia λαμβάνει υπόψη αυξημένα μειοψηφικά κέρδη λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας από την ελληνική διανομή, τις δραστηριότητες στη Ρουμανία καθώς και μη ταμειακά διαθέσιμα εφάπαξ που σχετίζονται με κοινοπραξίες στις οποίες η ΔΕΗ έχει μειοψηφικά ποσοστά και οι εν λόγω κοινοπραξίες έχουν υπογράψει ΜΠΣ (αποτιμημένα στην αγορά).
Παρά την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, στις υποδομές δικτύου και άλλα θα οδηγήσουν τον καθαρό δανεισμό σε υψηλότερα επίπεδα, που προβλέπεται να διαμορφωθεί σε περίπου 4,6 δισ. ευρώ έναντι 3,83 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2024. Στο 9μηνο του 2024, η Axia εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 6,58 δισ. ευρώ. Περίπου το 75% των εσόδων αποδίδεται στις πωλήσεις ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Τα υπόλοιπα αντανακλούν υψηλότερα έσοδα διανομής, καθώς και τις πωλήσεις της πρόσφατα εξαγορασθείσας εταιρείας λιανικής πώλησης τεχνολογίας Κωτσόβολος.
Εστιάζοντας στις ελληνικές δραστηριότητες, η Axia διαμορφώνει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ το 3ο τρίμηνο του 24 σε περίπου 51% (παρόμοια επίπεδα με το 2ο τρίμηνο του 24), αλλά ωστόσο χαμηλότερο από το μερίδιο αγοράς 55,9% το γ’ τρίμηνο του 2023. Η μείωση αντανακλά κυρίως το μειωμένο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην λιγότερο κερδοφόρα κατηγορία της Υψηλής Τάσης. Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο να συνεχίσει να αυξάνεται, στηρίζοντας τις πωλήσεις της ΔΕΗ πιο κοντά στα περσινά επίπεδα. Περνώντας στο κόστος, στο 9μηνο 2024, η Axia εκτιμά ότι το κόστος καυσίμων (υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο) ανήλθε σε 1,15 δισ. ευρώ (+4,5% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας την υψηλότερη παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου.
Η Axia αναμένει ότι τα έξοδα CO2 θα διαμορφωθούν κατά 3,7% χαμηλότερα σε ετήσια βάση στα 602 εκατ. ευρώ, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής λιγνίτη, μέρος της οποίας παράγεται από τη νέα και αποδοτικότερη μονάδα Πτολεμαΐδα V. Οι δαπάνες της ΔΕΗ για αγορές ενέργειας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,237 δισ. ευρώ ή 17,6% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, δεδομένων των μειωμένων τιμών ενέργειας και του χαμηλότερου μεριδίου αγοράς. Η Axia αναμένει ότι το κόστος μισθοδοσίας θα αυξηθεί κατά 21% ετησίως στο 9μηνο του 2024 ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες στη Ρουμανία καθώς και την Κωτσόβολος.
Το συνολικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων και των λοιπών) για το εννεάμηνο εκτιμάται σε 5,27 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Συνολικά, η Axia εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο EBITDA στο 9μηνο24 θα διαμορφωθεί σε 1,355 δισ. ευρώ (+44,6% σε ετήσια βάση) και το αναφερόμενο EBITDA σε 1,31 δισ. ευρώ (+42,8% σε ετήσια βάση).
Κάτω από τη γραμμή EBITDA, στο εννεάμηνο του 2024, υπολογίζεται αύξηση των αποσβέσεων στα 682 εκατ. ευρώ (+47% σε ετήσια βάση) λόγω της ενοποίησης των ρουμανικών δραστηριοτήτων και της Κωτσόβολος, καθώς και της επέκτασης των περιουσιακών στοιχείων. Υπολογίζονται επίσης αυξημένα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία θα πρέπει να είναι 35% υψηλότερα σε ετήσια βάση σε 270,5 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων επιπέδων χρέους ως αποτέλεσμα της εξαγοράς στη Ρουμανία και των συνεχιζόμενων επενδύσεων.
Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επενδύσεων, κυρίως για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη διανομή ενέργειας, και παρά την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, αναμένεται αύξηση του καθαρού χρέους σε περίπου 4,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 3,83 δισ. ευρώ στο τέλος του 2ου τριμήνου του 24 και 3,34 δισ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2024. Στην τηλεδιάσκεψη, η Axia αναμένει ότι η διοίκηση θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τον επενδυτικό αγωγό μέχρι το 2027, καθώς και να συζητήσει τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις μέχρι το έτος αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ημέρα Κεφαλαιαγοράς (τον Ιανουάριο του 2024), η διοίκηση της ΔΕΗ είχε συζητήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες μέχρι το 2026. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση είχε καθοδηγήσει για το 2026 για:
- Αύξηση των EBITDA στα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,8 δισ. ευρώ θα αντιπροσωπεύουν λειτουργική κερδοφορία από τη διανομή και τα υπόλοιπα θα αποδίδονται στην παραγωγή και την προμήθεια
- Καθαρά κέρδη 700-800 εκατ. ευρώ
- Επενδύσεις ύψους 9,0 δισ. ευρώ με το 44% των εν λόγω επενδύσεων να κατευθύνεται προς τις ΑΠΕ και το 27% προς τη διανομή
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση των προβλέψεων της Axia για τη ΔΕΗ.
Διαβάστε ακόμη