Με ορισμένες αλλαγές εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2028 της Enaon EDA, όπως προκύπτει από την εγκριτική απόφαση που ελήφθη εντός του καλοκαιριού και δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Το συνολικό εγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 735 εκατ. ευρώ, έναντι 769 εκατ. ευρώ που είχε εισηγηθεί η εταιρεία. Το αντίστοιχο επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2027 προέβλεπε επενδύσεις 751 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, για την περίοδο 2024-2028 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 164,2 εκατ. ευρώ στο δίκτυο διανομής της Αττικής, 116,9 εκατ. ευρώ για το δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης, 95,8 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία, 64,1 εκατ. ευρώ για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 72,5 εκατ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία, 51,2 εκατ. ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα, 17 εκατ. ευρώ για την Πελοπόννησο,58,3 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, 43,3 εκατ. ευρώ για την Ήπειρο και 51,1 εκατ. ευρώ για την Δυτική Ελλάδα.
Η ΡΑΑΕΥ δεν ενέκρινε τις επενδύσεις που σχετίζονται με τα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου στις Σποράδες (Σκόπελος, Σκιάθος, Αλόννησος) και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο), Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για τα Απομακρυσμένα Δίκτυα στην Κρήτη, η Enaon EDA δεν κατάθεσε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για την αξιολόγηση των εν λόγω επενδύσεων, ενώ για τα Απομακρυσμένα Δίκτυα των Σποράδων, η μελέτη που υποβλήθηκε δεν τεκμηριώνει την οικονομική αποδοτικότητα των έργων. «Περαιτέρω, η σκοπιμότητα της ανάπτυξης ή μη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε νησιά θα εξεταστεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)».
Όσον αφορά στις επενδύσεις για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών φυσικού αερίου με «έξυπνους», την οποία η Enaon EDA επεδίωκε να υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς, η ΡΑΑΕΥ έκρινε ότι είναι βέλτιστο να πραγματοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό ενέκρινε κονδύλι ύψους 32,8 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση μετρητών την περίοδο 2024-2028, έναντι 64,6 εκατ. ευρώ που είχε εισηγηθεί η εταιρεία. Η Ρυθμιστική Αρχή τονίζει επίσης ότι ο τύπος του μετρητή που θα εγκατασταθεί είναι απαραίτητο να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον καταναλωτή.
Διαβάστε ακόμη