Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο της Μεγαλόπολης, με μέγιστη ισχύ 183 MW. Η ΔΕΗ έχει βάλει μπροστά το σχέδιό της για μετατροπή των πρώην λιγνιτωρυχείων σε «μπαταρίες νερού» και τη δημιουργία μονάδων αντλησιοταμίευσης.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορά έργο αντλησιοταμίευσης στο Λιγνιτικό Κέντρο Ορυχείων Μεγαλόπολης και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την κατασκευή άνω δεξαμενής στην εξωτερική απόθεση του Ορυχείου Χωρεμίου, στα ανατολικά όρια του Ορυχείου Μαραθούσας.
  • Τη διαμόρφωση του υπάρχοντος ορύγματος του Ορυχείου Μαραθούσας για την κάτω δεξαμενή.
  • Την κατασκευή σταθμού παραγωγής και άντλησης στο ανατολικό τμήμα του ορύγματος.
  • Την εγκατάσταση αγωγού διασύνδεσης της άνω δεξαμενής με τον σταθμό παραγωγής-άντλησης.

Για τη λειτουργία του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκατασταθεί αντλησιοταμιευτική διάταξη για την αποθήκευση ενέργειας μέσω δυναμικής υδραυλικής. Η διάταξη περιλαμβάνει δύο υδροταμιευτήρες, χωρητικότητας 5,27 εκατομμυρίων m³ νερού έκαστος, οι οποίοι συνδέονται με αγωγό προσαγωγής διαμέτρου 5,7 μέτρων και κατάλληλα έργα υδροληψίας. Η λειτουργία του έργου βασίζεται σε τρεις αναστρέψιμους υδροστροβίλους τύπου Reversible Francis με ηλεκτρικές μηχανές DFIM (Doubly Fed Induction Machine) που συνδέονται απευθείας στους υδραυλικούς άξονες, σε συνδυασμό με σύστημα μεταβολής συχνότητας VSI (Voltage Source Inverter).

Η σύνδεση του σταθμού παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα επιτευχθεί μέσω νέου υποσταθμού (Υ/Σ) 10/150 kV, ο οποίος θα εγκατασταθεί πλησίον του σταθμού. Η σύνδεση του νέου υποσταθμού με το δίκτυο Υψηλής Τάσης (150 kV) του ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί μέσω νέας γραμμής 150 kV (αρχικά εναέρια και στη συνέχεια υπόγεια) που θα καταλήγει στον υπάρχοντα διακόπτη 150 kV Ρ25 της Μονάδας 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ.

Οι υπάρχουσες εργοταξιακές εγκαταστάσεις των ορυχείων θα χρησιμοποιηθούν για το έργο, ενώ οι επιχώσεις του κάτω ταμιευτήρα θα πραγματοποιηθούν με προϊόντα εκσκαφών από τη διαμόρφωση του άνω ταμιευτήρα. Η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει περίσσεια χωματισμών, για τους οποίους προτείνονται τρεις αποθεσιοθάλαμοι: στο Νότιο Χωρέμι (5,4 χλμ. από το έργο), στο Δυτικό Χωρέμι (3,5 χλμ.) και στη Θωκνία (4,5 χλμ.), εντός του χώρου των Ορυχείων Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης (ΛΚΜ).

Αν και η μετακίνηση των υλικών αφορά σχετικά μεγάλες αποστάσεις, θα συμβάλει στην ευστάθεια των πρανών εκσκαφής και στη γενικότερη αποκατάσταση των ορυχείων, τα οποία διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω της απόφασης για απολιγνιτοποίηση. Η κατασκευή του έργου διευκολύνει την πλήρωση και διαμόρφωση των κοιλοτήτων, κάτι που θα απαιτούσε ευρύ κύκλο εργασιών και μετακινήσεων χωματισμών.

Για την οδική σύνδεση του έργου με τους αποθεσιοθαλάμους θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες εργοταξιακοί δρόμοι. Η διασταύρωση με την Επαρχιακή Οδό 32 θα γίνει ανισόπεδα, μέσω υφιστάμενης γέφυρας. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, δεν αναμένεται να προκληθούν αλλαγές στο κλίμα και στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, καθώς οι εκπομπές από τα μηχανήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες από άποψη ποσότητας, τοπικής επίδρασης και χρονικής διάρκειας, χωρίς να επηρεάζουν ουσιαστικά αυτές τις παραμέτρους.

Κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, η παρουσία του άνω ταμιευτήρα, λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας του νερού, μπορεί να επιφέρει τοπικές μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να αυξηθεί η υγρασία και να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις στις ακραίες τιμές θερμοκρασίας, με μείωση της μέγιστης και αύξηση της ελάχιστης. Οι παραπάνω αλλαγές, ωστόσο, έχουν εξαιρετικά τοπικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερες κλιματικές μεταβολές στην περιοχή.

Σημειώνεται πως για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά του δήμου Κοζάνης, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Το έργο των 227 MW στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, τα 183 MW στη Μεγαλόπολη και το μεγαλύτερο των 475 ΜW στο ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού της Σφηκιάς (Βέροια), οι διαδικασίες βρίσκονται πιο πίσω.

Η ΔΕΗ έχει έτοιμες τις μελέτες και χωροθετημένες εκτάσεις σε Κοζάνη, Καρδιά, Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη και τώρα αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Σημειώνεται πως έχει ήδη έχει λάβει άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για:

  • Το έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» στη Κοζάνη
  • Το έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης», στη Μεγαλόπολη
  • Το έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 475 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 448 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς, στη Βέροια
  • Το έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» στη Κοζάνη,
  • Ανάλογο με τα προηγούμενα έργο στο ορυχείο Μαυροπηγής στη Πτολεμαΐδα, μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW

Για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά του δήμου Κοζάνης, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Το έργο των 227 MW στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, τα 183 MW στη Μεγαλόπολη και το μεγαλύτερο των 475 ΜW στο ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού της Σφηκιάς (Βέροια), οι διαδικασίες βρίσκονται πιο πίσω.

Διαβάστε ακόμη