Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του χαρτοφυλακίου της FARIA Renewables, με στόχο να αναπτύξει έργα ισχύος 3.500 MW, σε όλη την Ελλάδα. Ένα χαρτοφυλάκιο έργων που σχετίζεται με φωτοβολταϊκά και αιολικά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρις τις αρχές του 2025 θα έχουν ηλεκτριστεί έργα που αγγίζουν τα 200-300MW. Η FARIA Renewables έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για τα έργα αποθήκευσης. Γι’ αυτό το λόγο μέσω της BAT SΟLAR, εταιρείας 100% συμφερόντων της συμμετείχε με επιτυχία στον 2ο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες. Το συγκεκριμένα έργο έχει μέγιστη ισχύ 49,9MW, εγγυημένη χωρητικότητα 100MWh και θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με την εταιρίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο energygame.gr η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FARIA Renewables, Θάλεια Βαλκούμα τόνιζε πως «η Ελλάδα είναι μια από τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης της FARIA Renewables, αλλά στο στόχαστρο της εταιρείας βρίσκονται και άλλες χώρες στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη γενικότερα. Πιστεύουμε ότι εντός του 2024 θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για είσοδο σε 2 με 3 ξένες αγορές. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι εταιρεία με το βλέμμα στο μέλλον, μελετάει έξυπνες, καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις που, από τη μία θα βελτιώσουν τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, και από την άλλη θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνδυαστικά με την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Αποτελεί βασικό στόχο της εταιρείας η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς, ώστε τα έργα να έχουν θετικό αποτύπωμα, να προσδίδουν οφέλη και να ενισχύουν την βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους».
Τα βλέμματα της εταιρείας στρέφονται όμως και προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Υπενθυμίζεται, πως η FARIA Renewables έχει υπογράψει με τη βελγική DEME συμφωνία συνεργασίας για τη διερεύνηση και από κοινού ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το μοναδικό δυναμικό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα και την εξελισσόμενη αγορά με τις εταιρείες να στοχεύουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Να σημειωθεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά έχει αναζωογονηθεί μετά το «πράσινο» φως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο λόγος στη συνέχεια θα δοθεί στο σχήμα του SPV, με την ΕΔΕΥΕΠ να έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά προκαταρκτικές μελέτες. Μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει ένα conference με τη συμμετοχή εταιρειών που θα «πιστοποιούν» το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμη