Πιο επιτακτική από ποτέ κρίνεται η αναπροσαρμογή και η ενίσχυση των δικτύων διανομής, αφού η κλιματική κρίση δοκιμάζει το σύστημα ενέργειας και τις υποδομές, ενώ η ενεργειακή μετάβαση μας καλεί να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, στο συνέδριο Green Deal Greece 2024 που διοργανώνει το ΤΕΕ, η ψηφιοποίηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πυρήνα της αλλαγής που συντελείται. Να σημειωθεί πως σήμερα ξεκινά και η υποβολή όλων των αιτημάτων των πελατών αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο και όχι με τη φυσική παρουσία και προσκόμιση χειρόγραφων εγγράφων στα υποκαταστήματά του.

Οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αυξηθεί από τα 150 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ, με το 37% αυτών να κατευθύνεται στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή (climate resilience). Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις επενδύσεις στην κλιματική ανθεκτικότητα είναι 42%, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων στον τομέα αυτό. «Οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Υπάρχουν μάλιστα οκτώ κύριες τάσεις που επηρεάζουν τα δίκτυα». Η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ο γερασμένος εξοπλισμός της Ευρώπης, ασκούν έντονες πιέσεις στα δίκτυα. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, οι προκλήσεις χρηματοδότησης και η αυξημένη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τις ανάγκες για αναβάθμισή τους.

Οι οκτώ αυτές τάσεις προκαλούν τέσσερις στρατηγικές αντιδράσεις:

  1. Τα δίκτυα πρέπει να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση και την απόδοση τους.
  2. Απαιτείται επέκταση των επενδύσεων με διαφορετικό σχεδιασμό.
  3. Το μοντέλο εργασίας πρέπει να μετασχηματιστεί, με την ψηφιοποίηση να διευκολύνει τη διαχείριση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
  4. Η εξεύρεση λύσεων οφείλει να ξεπερνά τις προφανείς προσεγγίσεις.

«Το πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει ριζικά, με τις ΑΠΕ, τις τεχνολογίες αποθήκευσης, και τους διανομείς να διαδραματίζουν πλέον ρόλο σε κάθε στάδιο της ενεργειακής αλυσίδας», τόνισε ο κ. Μάνος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μάνος, κατά την περίοδο 1982-1992, η κλιματική κρίση «κόστισε» στην Ευρώπη περίπου 10 δισ. ευρώ. Από το 2012 έως το 2022, το κόστος αυτό αυξήθηκε στα 50 δισ. ευρώ, και πλέον αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή κόστισε 12 δισ. ευρώ από το 1980 έως το 2022, ενώ μόνο το 2023 το κόστος εκτινάχθηκε στα 4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

Η κλιματική κρίση δείχνει ότι το κόστος της αδράνειας είναι εξαιρετικά υψηλό, επεσήμανε ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ. Τα δίκτυα και ο τομέας της μεταφοράς επηρεάζονται έντονα από φαινόμενα όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Οι παρατεταμένοι καύσωνες δοκιμάζουν συστηματικά την ανθεκτικότητα των υποδομών.

Το σχέδιο δράσης του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει περίπου το 80% των απαιτήσεων του προγράμματος «Grid for Speed». Ο προϋπολογισμός των επενδύσεων έχει τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 600 εκατ. ευρώ, αλλά οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει έξι βασικούς πυλώνες για την ενίσχυση των επενδύσεών του, πραγματοποιώντας αναλύσεις αποδοτικότητας και ελέγχοντας την αντοχή του δικτύου απέναντι στα κλιματικά φαινόμενα. Οι επενδύσεις του αυξήθηκαν από τα 150 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ., με το 37% του προϋπολογισμού να αφιερώνεται στην ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής, αν και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 42%.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2023 είχε συνδέσει 2,2 GW από ΑΠΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταφέρει να συνδέσει 2,2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2023, γεγονός που είχε σημαντικό οικονομικό όφελος για το ελληνικό κράτος, καθώς εξοικονομήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ – ποσό που ξεπερνά τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του οργανισμού. Ο Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι, παρόλο που οι τιμές ενέργειας ήταν υψηλές το τελευταίο διάστημα, η αυξημένη ένταξη ΑΠΕ στο δίκτυο βοήθησε στη μείωση του κόστους. Οι επενδύσεις στον τομέα των δικτύων πρέπει να συνεχιστούν και να αυξηθούν, ενώ οι μακροχρόνιες προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, καθώς η φθηνότερη ενέργεια θα προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη και άλλων υποδομών, όπως data centers και ΑΠΕ, με πολλαπλασιαστικό όφελος.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, με πάνω από το 80-85% του κεφαλαίου να παραμένει στη χώρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία αξίας, με το gross value added για το 2023 να υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ και να απασχολεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 40.000 άτομα. Η συνεχής βελτίωση στην απόκριση απέναντι στην κλιματική κρίση είναι επίσης προτεραιότητα, καθώς τα κλιματικά φαινόμενα γίνονται ολοένα πιο έντονα και απρόβλεπτα.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ επενδύει στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των υποδομών του, με κύριους στόχους την ανθεκτικότητα και τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών. Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λανσάρει νέα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης, επιτρέποντας στους πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς φυσική παρουσία στα κέντρα του. Οι νέες αυτές επενδύσεις επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση, την ανθεκτικότητα και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών», κατέληξε ο κ. Μάνος.

Διαβάστε ακόμη