«Η επένδυση στην ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, μιλώντας στο 4ο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της, Green Deal Greece 2024.

«Σημασία έχει πόσο γρήγορα θα γίνουν όσα λέμε και πόσο αποτελεσματικοί», τόνισε, αναλύοντας ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Επεσήμανε μάλιστα, τη δυνατότητα, με αυτό τον τρόπο, να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: Ένα νέο αναπτυξιακό “άλμα” με βάση τον τεχνικό κλάδο, με μέρισμα για όλους, ενώ ταυτόχρονα, η κοινωνία μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής, σε μια εποχή με πολλές αβεβαιότητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Η ανθεκτικότητα ήρθε στο προσκήνιο και θα μείνει ως συστατικό στοιχείο πλέον της ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι στο χέρι μας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι προκλήσεις του σήμερα. Για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός επεσήμανε την ανάγκη για την προώθηση δράσεων για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, ένα έργο «ορόσημο», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, όπως είπε.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα εξής έργα του ΤΕΕ: Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών, αλλά και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών, όπως οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών, οι Έξυπνες Διαβάσεις, και ο Οδοφωτισμός μεγάλων οδικών αξόνων.

Αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του τεχνικού κλάδου, με την αφοσίωση στην προώθηση του Building Information Mode, στην υιοθέτηση της τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στις προκλήσεις όμως αντιμετωπίζουμε στην πράσινη μετάβαση και την ανθεκτικότητα στην Ενέργεια.

Ανάγκη εύρεσης πόρων για τη συντήρηση των υποδομών

Επεσήμανε την ανάγκη εύρεσης εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών, ιδιαίτερα στον γερασμένο κτιριακό τομέα στη χώρα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα παλαιά κτίρια, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, τις εξής προτάσεις για κίνητρα προς τους πολίτες, χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος:

  • 1ον την απαλλαγή από το ΦΠΑ των δαπανών στατικού ελέγχου.
  • 2ον την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των δαπανών για στατικό έλεγχο και των δαπανών εργασιών και υλικών, που ο έλεγχος τεκμηριώνει ότι απαιτούνται για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985.
  • 3ον: την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των μελετών, δαπανών και υλικών για τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει προχωρήσει και έχει συμβασιοποιήσει μελέτες για πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας και πρόσθεσε ότι στο ΤΕΕ «υπερασπιστήκαμε με πάθος, με σοβαρότητα και επιστημοσύνη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην Ανθεκτικότητα της χώρας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά», κάνοντας λόγο για αποφυγή φαινομένων «τεχνοφοβίας».

«Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Έχει όλα τα εφόδια να τρέξει στο μέλλον», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στασινός.

Διαβάστε ακόμη