Ισχυρός πυλώνας στον οδικό χάρτη που παρουσιάζει η AKTOR Group of Companies μέχρι το 2030 είναι η ενέργεια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου το 2030 αναμένεται το 30% της λειτουργικής κερδοφορίας να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που αγόρασε ο όμιλος. Όπως έγραψε χθες το energygame.gr, στην καρδιά του σχεδιασμού του βραχίονα των ΑΠΕ AKTOR Renewables βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας (στο οποίο θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος του συνολικού επενδυτικού πλάνου 2 δισ. ευρώ της AKTOR) μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,3 GW (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μπαταρίες).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις του ομίλου γύρω από την αντλησιοταμίευση. Η AKTOR Ανανεώσιμες θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος σε πλήρη ανάπτυξη περίπου 1,5 GW. «Το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχει συγκεκριμένα νούμερα μέχρι το 2030, διότι δεν ξέρουμε πότε θα ωριμάσει και πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή. Πρόκειται για έργα που έχουν δυσκολίες. Τα 1,5 GW είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή, ωστόσο αναμένω ότι θα αναπτυχθούν, μέχρι 700 μεγαβάτ», τόνισε ο κ. Εξάρχου. Ερωτηθείς για το ποιες προοπτικές υπάρχουν στο κομμάτι των ΑΠΕ στη Ρουμανία απάντησε πως η εν λόγω αγορά θα βρεθεί σε δεύτερο χρόνο στο ραντάρ του ομίλου, αφού προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί τώρα στην εγχώρια αγορά.
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε εκ νέου στα κριτήρια για τις δρομολογούμενες και τις μελλοντικές εξαγορές μέσω των οποίων θα «χτιστεί» το πράσινο χαρτοφυλάκιο της AKTOR. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, όλα τα έργα πρέπει να πληρούν δυο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, είτε να διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης είτε να υπάρχουν εχέγγυα ότι θα τους λάβουν στο ορατό μέλλον (2024-2025). Και δεύτερον, να έχουν εγγυημένη τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας («ταρίφα») για χρονικό ορίζοντα 15-20 ετών, καθώς κατέστη σαφές ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον δρόμο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), στο πλαίσιο της προσπάθειας ελαχιστοποίησης του ρίσκου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εσωτερική απόδοση των έργων ΑΠΕ (IRR) που επιδιώκει η ΑKTOR είναι της τάξης του 9%, ένα ποσοστό όμως που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό μοντέλο και περικοπές της τάξης του 9% που είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτές που γίνονται σήμερα.
Διαβάστε ακόμη