Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική είναι ένα στοίχημα το οποίο προσπαθεί να κερδίσει τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όσο και η ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της υδροδότησης της πρωτεύουσας. Η απόφαση περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέων υποδομών, όπως η ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος Ευήνου – Μόρνου μέσω άντλησης υδάτων από τον Ανατολικό Αχελώο και η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης για θαλασσινό και υφάλμυρο νερό, προσφέροντας επιπρόσθετες πηγές ύδρευσης στην Αττική.
Η απόφαση προβλέπει σημαντικές εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης των υπαρχουσών υποδομών. Στη Διώρυγα Κιθαιρώνα, στην περιοχή Κοκκίνι, θα υλοποιηθούν έργα σταθεροποίησης και στεγανοποίησης για την αποφυγή διαρροών, ενώ η κατασκευή συμπληρωματικού υδαταγωγού Φ2000 στο Υδραγωγείο Μόρνου θα ολοκληρωθεί, ενισχύοντας την παροχή νερού στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Αχαρνών. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα προστασίας του Υδραγωγείου Μόρνου στη Διώρυγα Κιθαιρώνα, για την αποτροπή ζημιών από πτώσεις βράχων, ενώ προβλέπεται και η ολοκλήρωση επεμβάσεων στη Διώρυγα Θηβών.
Η απόφαση περιλαμβάνει επίσης την επανενεργοποίηση και αξιοποίηση υφιστάμενων πηγών ύδατος, όπως οι γεωτρήσεις Μέσου Ρου του Βοιωτικού Κηφισού, που θα ενταχθούν ξανά στο υδροδοτικό σύστημα της Αττικής, ενισχύοντας τη δυνατότητα κάλυψης των υδρευτικών αναγκών. Τέλος, θα εκπονηθεί μελέτη τρωτότητας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος έναντι κλιματικών κινδύνων, η οποία θα προσδιορίσει αδυναμίες και θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.
Η χρηματοδότηση των έργων και μελετών θα προέλθει από τα έσοδα που προκύπτουν από την προμήθεια ακατέργαστου νερού. Σύμφωνα με την απόφαση, τα έσοδα αυτά αποδίδονται από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και διατίθενται για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διαχειριστεί τη διάθεση των πόρων, διασφαλίζοντας ότι αυτοί θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την επάρκεια της υδροδότησης της πρωτεύουσας απέναντι στις αυξανόμενες ανάγκες και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Οι βασικές δράσεις που ανατίθενται από το ΥΠΕΝ στην ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνουν:
1. Νέες Μελέτες για Κατασκευή Υποδομών Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας
- Μελέτη ενίσχυσης του υδροδοτικού συστήματος Ευήνου – Μόρνου μέσω απόληψης νερού από τις λεκάνες του Ανατολικού Αχελώου.
- Μελέτη εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αφαλάτωσης υφάλμυρων υδάτων.
2. Μελέτες και Έργα σε Υφιστάμενες Υποδομές
- Έργο σταθεροποίησης και στεγανοποίησης στη Διώρυγα Κιθαιρώνα, στην περιοχή Κοκκίνι.
- Έργο για την ολοκλήρωση της κατασκευής συμπληρωματικού υδαταγωγού διατομής Φ2000 στο Υδραγωγείο Μόρνου, από το σημείο ανάντη Κοκκινίου έως τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Αχαρνών (Τμήμα ΙΙ).
- Έργο προστασίας του Υδραγωγείου Μόρνου από πτώσεις βράχων στη Διώρυγα Κιθαιρώνα.
- Ολοκλήρωση επεμβάσεων στη Διώρυγα Θηβών του Υδραγωγείου Μόρνου.
3. Νέες Μελέτες και Έργα σε Υφιστάμενες Υποδομές για Επανενεργοποίηση και Αξιοποίηση Πόρων
- Επαναφορά της λειτουργικότητας και επανένταξη στο Ε.Υ.Σ. των γεωτρήσεων Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού, με υλοποίηση σε δύο στάδια.
- Μελέτη τρωτότητας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.), η οποία θα αναδείξει τις ελλείψεις και αδυναμίες έναντι των κλιματικών κινδύνων.
Διαβάστε ακόμη