«Εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να δείξουν ότι δεν μένουν στα λόγια και προχωρούν στα έργα ακολουθώντας τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι για τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης, τότε μπορούν να ξεκινήσουν από την υιοθέτηση του σχήματος Green Pool που αποτελεί εργαλείο για την μείωση του ρίσκου των πράσινων μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού (RES PPA) με έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, όπως επιτάσσει η έκθεση». Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του συνεδρίου Re-Source 2024 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Metlen Νίκος Κεραμίδας, σε μια περίοδο που το θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης –που επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Ασία- βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στη Βουδαπέστη στις 8 Νοεμβρίου.

Αναζητείται “αντίδοτο” στο υψηλό κόστος ενέργειας των βιομηχανιών

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και στην Ελλάδα, όπως κατέστη σαφές και από την επισήμανση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ότι «τα οφέλη από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ δεν έχουν φτάσει στο βαθμό που θα θέλαμε στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Ειδική μνεία στο ίδιο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που τόνισε ότι οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.

Όπως τόνισε ο κ. Κεραμίδας, η κοινοτική Οδηγία και Κανονισμός που απαρτίζουν το πλαίσιο Electricity Market Design που αποσκοπούσε στην θωράκιση της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ –στον απόηχο της κρίσης τιμών της περιόδου 2022-2023 που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- έχει μεν ορισμένα θετικά σημεία για την προώθηση των πράσινων PPA, αλλά «για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε πολύ περισσότερα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει το βασικό εμπόδιο που εμποδίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις από το να αξιοποιούν περισσότερο τις ΑΠΕ για το ρεύμα που καταναλώνουν υπογράφοντας περισσότερα PPA που είναι η άμβλυνση του κόστους που συνεπάγεται η «ευθυγράμμιση» -μέσω σχήματος κρατικών ενισχύσεων- του σταθερού κατά τεκμήριο προφίλ κατανάλωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών με το στοχαστικό προφίλ παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ (ιδίως των φωτοβολταϊκών στα οποία αφορά η συντριπτική πλειονότητα των PPA) ώστε να καταστεί συμφέρουσα η σύναψη συμβάσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Τα οφέλη του Green Pool

«Κατά ευτυχή σύμπτωση, ένα στοχευμένο και έξυπνα δομημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού βρίσκεται ήδη στο τραπέζι (σ.σ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ)», τόνισε εννοώντας το Green Pool που κοινοποίησε το περασμένο έτος στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από την DG COMP, σε μια απόφαση που προκάλεσε «σοκ» στο Σύνδεσμο των μη σιδηρούχων Μεταλλουργικών Επιχειρήσεων της ΕΕ Eurometaux.

Ένα σχήμα με τις προδιαγραφές του Green Pool θα ενίσχυσε την ελκυστικότητα των πράσινων PPA για την εγχώρια ενεργοβόρο βιομηχανία, που προωθείται στην παρούσα φάση ως λύση για τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, Πλην όμως, κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, τα PPA με φωτοβολταϊκά δεν την ενδιαφέρουν λόγω του κανιβαλισμού  των τιμών τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που δεν αναμένεται να λυθεί μέχρι να υπάρξει μεγάλη διείσδυση μονάδων αποθήκευσης.

Το στέλεχος της Metlen υπογράμμισε ότι η ευρωστία των ενεργοβόρων βιομηχανιών είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο των ΑΠΕ, εξηγώντας ότι «αν βγουν εκτός του ηλεκτρικού συστήματος τα χυτήρια των μεταλλουργικών ομίλων, αυτό θα οδηγούσε σε δραματικές περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, κάτι που θα συνιστούσε «καταστροφή». Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία της «μαζικής, προβλέψιμης και συγκεντρωμένης» ζήτησης για ηλεκτρισμό για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση. «Αν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές για τις υφιστάμενες βιομηχανίες, η Ελλάδα θα ανακτήσει τη θέση της στη διεθνή αρένα, θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα διασφαλίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Δημιουργώντας ένα success story για τις υφιστάμενες εξηλεκτρισμένες βιομηχανίες τη Ευρώπης είναι μακράν το καλύτερο «Σχέδιο Δράσης για τον Εξηλεκτρισμό» που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς», κατέληξε ο κ. Κεραμίδας.

Διαβάστε ακόμη