Την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών σε αιολικό πάρκο ισχύος 140 MW στην επαρχία Βασλούι στην Ανατολική Ρουμανία, ένα από τα μεγαλύτερα πράσινα έργα στην περιοχή ανακοίνωσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ρουμανία, μέλος του ομίλου ΔΕΗ.

Το πάρκο προγραμματίζεται να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ρουμανίας έως το τέλος του 2025 και η θέση του σε λειτουργία θα σηματοδοτήσει την αύξηση της πράσινης εγκατεστημένης ισχύος της PPC Renewables Romania σε 1,5 GW, σε συνέχεια και της εξαγοράς τον Αύγουστο της Evryo Funds που διέθετε αιολικά πάρκα σε λειτουργία ισχύος 600 MW. Ο σχεδιασμός του ομίλου ΔΕΗ προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς τω μονάδων στη Ρουμανία θα ξεπεράσει τα 2 GW έως το τέλος του 2026.

Το νέο αιολικό πάρκο θα είναι εξοπλισμένο με 23 ανεμογεννήτριες της GE Vernova, δυναμικότητας 6,1 MW εκάστη. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ισχύς των ανεμογεννητριών αυτών είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτών που εγκαταστάθηκαν κατά την προηγούμενη φάση της μαζικής ανάπτυξης αιολικών έργων στη Ρουμανία, έως το 2012.

Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται να ανέλθει σε 370 GWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 62.000 νοικοκυριών. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέπει εκπομπές CO2 της τάξης των 215.000 τόνων σε ετήσια βάση.

Την έναρξη του project χαιρέτισε με δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα που έκανε λόγο «για σημαντικό βήμα ανάπτυξης του κλάδου ενέργειας στην περιοχή της Μολδαβίας. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο project του είδους του στην περιοχή που θα φέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας, η επένδυση θα προσελκύσει και άλλα project στην περιοχή αυτή. Για το εθνικό σύστημα ενέργειας, σημαίνει στρατηγική διαφοροποίηση της αιολικής παραγωγής, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα τα σημαντικότερα αιολικά πάρκα ήταν εγκατεστημένα στην περιοχή της Ντομπροτζέα. Ενθαρρύνουμε τους επενδυτές στον ενεργειακό κλάδο να ποντάρουν στην περιοχή της Μολδαβίας στα επενδυτικά τους πλάνα», κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής της PPC Renewables Romania Αντριάν Ντουγκουλάν σημείωσε από την πλευρά του ότι «πρόκειται για το δεύτερο αιολικό πάρκο της εταιρείας εκτός της περιοχής Ντομπροτζέα όπου ήταν συγκεντρωμένη μέχρι σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά. Το αιολικό δυναμικό της Ανατολικής Ρουμανίας είναι σημαντικό και η γεωγραφική διαφοροποίηση θα συμβάλει τόσο στην βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της Ρουμανίας, όσο και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής στα βόρεια της χώρας. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στη Ρουμανία, επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της χώρας».

Διαβάστε ακόμη