Με «καύσιμο» τις πολύ ισχυρές επιδόσεις του κλάδου της ενέργειας – που προσφέρει πλέον το 82% του συνολικού τζίρου και τα δυο τρίτα των EBITDA – η Metlen «πάτησε γκάζι» στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023) για την επίτευξη του στόχου για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ κατά τη φετινή χρήση. Εντός του κλάδου ενέργειας, ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο βραχίονας ΑΠΕ, που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας 50% σε ετήσια βάση, ενώ με υψηλές ταχύτητες τρέχει και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με το μερίδιο αγοράς αμφοτέρων να προσεγγίζει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 20%, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο της εταιρείας να κατακτήσει το 30% της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Τα έργα ΑΠΕ της Metlen που «μπαίνουν στην πρίζα»
Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο των ΑΠΕ η Metlen έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» του 1 GW όσον αφορά στην ισχύ των έργων σε λειτουργία, καθώς «βάζει στην πρίζα» με ταχείς ρυθμούς νέα έργα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η συνολική δυναμικότητα των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης ανέρχεται σε 4,8 GW. Εάν συμπεριληφθεί και μια σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,2 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της METLEN (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) διαμορφώνεται πλέον στα 11 GW, αριθμός που δεν περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των έργων στον Καναδά και αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τη ΔΕΗ.
Το μοντέλο Asset Rotation -χάρη στο οποίο τα έσοδα από τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσει και πωλεί η Metlen χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των επόμενων έργων- αποτελεί «κλειδί» για την κερδοφορία της M Renewables που στο εννεάμηνο σύναψε συμφωνίες πώλησης φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1 GW στην Ευρώπη. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ που αφορά στη διάθεση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία) και η σταδιακή ωρίμανση του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στην Αλμπέρτα του Καναδά, συνολικής ισχύος 1,4 GW, ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα έτη, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης. Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των έργων που εκτελεί η Metlen για δικό της λογαριασμό, μετά την έναρξη λειτουργίας ακόμα 60MW φωτοβολταϊκών έργων στο γ’ τρίμηνο, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής έργων ισχύος 280MW, ενώ αναμένεται η εκκίνηση κατασκευής για επιπλέον 640 MW, εκ των οποίων 48 MW αφορούν σε μπαταρίες.
Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 400MW σε Αυστραλία, Χιλή, Ιταλία, Ρουμανία, Νότια Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 GW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, εκτελούνται έργα στην Ελλάδα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο την Ιταλία και τη Ρουμανία με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο να διαμορφώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 250 εκατ. ευρώ.
Παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η συνολική παραγωγή της Metlen τόσο από τον στόλο των μονάδων φυσικού αερίου, όσο και από τα έργα ΑΠΕ ανήλθε σε 6,9TWh (αυξημένη κατά 56% σε ετήσια βάση), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 17,3% της συνολικής ζήτησης, από 11,7% στο τέλος του εννεαμήνου του 2023. Η METLEN, το τελευταίο έτος, έχει καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσει την παραγωγή της και άρα το μερίδιο αγοράς της, το οποίο τόσο λόγω της αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ, όσο και λόγω της αυξανόμενης παραγωγής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρισμού, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της στην λιανική, με το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 να προσεγγίζει το 18,5%, στη βάση των μεριδίων του ΕΧΕ. Έντονα εξωστρεφές πρόσημο έχει η δραστηριότητα της Metlen στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, που επεκτείνεται πέραν των ελληνικών συνόρων και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο εννεάμηνο του 2024, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Εταιρείας προσέγγισαν τις 40 TWh, με τη Metlen να εκπροσωπεί άνω του 40% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.
Εκτέλεση 35 ενεργειακών έργων σε 11 διαφορετικές χώρες
Σημειώνεται ότι ο βραχίονας M Power Projects εκτελεί 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,2 δις. ευρώ, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 17% μόνο αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του Eastern Green Link 1, της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει αναλάβει η Metlen σε κοινοπραξία με την GE Vernova, σύμβαση ύψους 1 δισ. στερλινών. Τέλος, η M Power Projects ήρθε σε συμφωνία για την ανάπτυξη και κατασκευή σε κοινοπραξία με την SIEMENS ENERGY μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 560 MW στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Adamów στην Πολωνία, με την συμβατική τιμή για την Metlen να ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη