«Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων στην Ελλάδα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Έχουμε αξιοποιήσει την εμπειρία μας για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών διανομής αερίου, επιτυγχάνοντας σημαντικές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ EBITDA προέρχονται από τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα». Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσίασης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του 2024 της εταιρείας με αναλυτές.

Ο Πάολο Γκάλο τόνισε επίσης πως «τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει είναι σε συμφωνία με τις προσδοκίες μας και σε ορισμένες περιπτώσεις τις υπερβαίνουν. Από την πλευρά των επενδύσεων, έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειές μας ψηφιοποιώντας και επεκτείνοντας το δίκτυο σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ακόμα, ενώ έχουμε εγκαινιάσει τις πρώτες εγκαταστάσεις LNG, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε ρεκόρ χρόνου ακολουθώντας το μοντέλο που δημιουργήθηκε στη Σαρδηνία» .Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα εξής: «Οικονομικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, έχουμε επενδύσει σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε να ξεπεράσουμε τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η προσοχή μας επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων υποδομής που έχουμε θέσει, όσον αφορά τις εγκατεστημένες έξυπνες μετρητές, τα χιλιόμετρα δικτύου και τις νέες συνδέσεις.»

Τι δήλωσε ο Πάολο Γκάλο για 2i Rete Gas και διαγωνισμούς

Ως προς την απόκτηση της 2i Rete Gas, ο Πάολο Γκάλο ανέφερε πως η Italgas έχει υποβάλει τη σχετική τεκμηρίωση στην Αντιμονοπωλιακή Αρχή, η οποία έχει περιορισμένο χρονικό διάστημα για να απαντήσει στο φάκελο. Τέλος, όσον αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το αέριο, δήλωσε πως «η δέσμευση της νομοθετικής αρχής αποσκοπεί επίσης στη διασφάλιση της πραγματοποίησής τους. Σε αντίθεση με τα τελευταία 12 χρόνια, κατά τα οποία ολοκληρώθηκαν μόνο 9 διαγωνισμοί. Κάθε τροποποίηση που μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία είναι επομένως ευπρόσδεκτη.»

Υπενθυμίζεται πως η Italgas ανέφερε την Πέμπτη αύξηση 10,9% στα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, αναφέροντας υψηλότερο τζίρο στη διανομή αερίου και περικοπές κόστους, καθώς προετοιμάζεται να επωφεληθεί από τις προσπάθειές της για ενοποίηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,01 δισ. ευρώ (1,09 δισ. δολάρια), με τα έσοδα από τη διανομή φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά 11,5% στα 1,21 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη