Ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Italgas , ανέφερε την Πέμπτη αύξηση 10,9% στα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, αναφέροντας υψηλότερο τζίρο στη διανομή αερίου και περικοπές κόστους, καθώς προετοιμάζεται να επωφεληθεί από τις προσπάθειές της για ενοποίηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,01 δισ. ευρώ (1,09 δισ. δολάρια), με τα έσοδα από τη διανομή φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά 11,5% στα 1,21 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία συμφώνησε αυτόν τον μήνα να αγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια 2i Rete Gas σε συμφωνία αξίας 5,3 δισ. ευρώ, σκοπεύει να εκδώσει δικαιώματα μετοχών αξίας 1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά. «Το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030, το οποίο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της 2i Rete Gas … θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τις επενδύσεις, την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης και τη δημιουργία αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο CEO Paolo Gallo σε ανακοίνωσή του.

Τι αναμένει η Italgas μέχρι το 2030

Σύμφωνα με το τελευταίο επιχειρησιακό σχέδιο που δημοσιεύτηκε μετά τη συμφωνία, η Italgas αναμένει ότι ο τζίρος της θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ και τα βασικά κέρδη της τα 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την ανανέωση του προγράμματος Euro Medium Term Notes (EMTN) για ονομαστικό ποσό έως 10 δισ. ευρώ, με στόχο την έκδοση ενός ή περισσότερων ομολόγων για θεσμικούς επενδυτές εντός ενός έτους από τώρα, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Πέμπτης.

Η Italgas διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση και ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, προσφέροντας ενεργειακές λύσεις σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των δικτύων της, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή μετάβαση και στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ιταλίας. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσεται, διατηρώντας ισχυρή παρουσία στον ενεργειακό τομέα και διευρύνοντας τη δραστηριότητά της και εκτός Ιταλίας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Italgas

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Italgas, υπό την προεδρία της Benedetta Navarra, συνεδρίασε σήμερα και ενέκρινε την ανανέωση του προγράμματος EMTN (Euro Medium Term Notes) με μέγιστο ονομαστικό ποσό 10 δισ.ευρώ.

Από σήμερα, στο πλαίσιο του προηγούμενου Προγράμματος EMTN, το οποίο είχε μέγιστο ονομαστικό ποσό 6,5 δισ. ευρώ, τα ανεξόφλητα ομόλογα αντιστοιχούν σε ονομαστικό ποσό 5,6 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την έκδοση ενός ή περισσότερων ομολόγων που θα τοποθετηθούν μόνο σε θεσμικούς επενδυτές εντός ενός έτους από την ημερομηνία ανανέωσης του Προγράμματος. Το συνολικό ποσό των ομολόγων που θα εκδοθούν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το προαναφερθέν μέγιστο ποσό. Τα νέα οµόλογα που εκδίδονται µπορούν να εισαχθούν στις οργανωµένες αγορές.

Κύρια σημεία

  • Προσαρμοσμένα ρυθμιζόμενα έσοδα διανομής φυσικού αερίου: 1.211,6 εκατ. ευρώ (+11,5 %)
  • Προσαρμοσμένα συνολικά έσοδα: 1.309,3 εκατ. ευρώ2
  • Προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA): 1.009,3 εκατ. ευρώ (+10,9 %)
  • Προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT): 605,6 εκατ. ευρώ (+12,8 %)
  • Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 361,7 εκατ. ευρώ (+14,2 %)
  • Τεχνικές επενδύσεις: 549,7 εκατ. ευρώ
  • Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 712,9 εκατ. ευρώ
  • Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.813,5 εκατ. ευρώ
  • Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος: 6.904,7 εκατ. ευρώ
  • Εκπομπές Πεδίων 1 και 2: 95,8 103 τόνοι ισοδύναμου CO2 (-10,0 %)
  • Καθαρή κατανάλωση ενέργειας: 285,1 TJ( -10,9 %)
  • Χλμ. δικτύου που διερευνήθηκαν: 110.483 χλμ. (+35,0 %)

Τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 αντικατοπτρίζουν την υπεροχή της Italgas στην ανάπτυξη υποδομών και στην ψηφιοποίηση των στοιχείων και ακολουθούν το στρατηγικό σχέδιο 2024-2030 που παρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Η πρόσφατη επιβεβαίωση από τους οργανισμούς αξιολόγησης Moody’s και Fitch της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Italgas (Baa2 και BBB+ με σταθερές προοπτικές), που ακολούθησε την εξαγορά της 2i Rete Gas, καθώς και η προοπτική βελτίωσης της αξιολόγησης της 2i Rete Gas από την S&P στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την Italgas, συνάδουν με τον διατυπωμένο στόχο της διατήρησης μιας αμετάβλητης πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε ακόμη