Εκτεταμένη δειγματοληψία επιφανειακών εδαφών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 πραγματοποίησε η ΕΑΓΜΕ.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών προέβη σε αυτοψία στις περιοχές: Γραμματικό, Βαρνάβα, Διόνυσο, Μαραθώνα, Λίμνη Μαραθώνα, Ντάφι, Νέα Πεντέλη και Νέα Μάκρη.

Τα δείγματα εδαφών που συλλέχθηκαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία κατέκαψε περίπου 100.000 στρέμματα, θα χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς στην ποιότητα των εδαφών, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιεκτικότητα σε δυνητικά τοξικά και λοιπά χημικά στοιχεία.

Η ανάλυση αυτή αναμένεται να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της φυσικής καταστροφής. Η τρέχουσα περιβαλλοντική γεωχημική έρευνα φιλοδοξεί να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για την αποκατάσταση και την προστασία των φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ που πραγματοποίησε την δειγματοληψία στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, αποτελείτο από μέλη του Τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος (ΓΕΠ), τους επιστήμονες Δρ. Αλέξανδρο Λιακόπουλο, Δρ. Παναγιώτη Παπαζώτο και την κα. Τριανταφυλλιά Σαμαρά M.Sc.

Διαβάστε ακόμη