Ισχυρά μεγέθη παρουσίασε η Metlen για το εννιάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, σήμερα, Πέμπτη (24/10), η Metlen Energy & Metals σημείωσε κύκλο εργασιών 4,2 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τα 4 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023.

Παράλληλα, η εισηγμένη ανακοίνωσε άλμα 6% στα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία διαμορφώθηκαν στα 763 εκατ., έναντι 722 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 482 εκατ. ευρώ, έναντι 462 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2023. Πρόκειται για αύξηση 4%. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 3,49 ευρώ έναντι 3,34 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Metlen για τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-recourse). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα, ο δείκτης του προσαρμοσμένου Net Debt/EBITDA παραμένει στα επίπεδα του 2,05x.

Σημειώνεται ότι η επιτυχημένη «πράσινη» έκδοση ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ (5ετή διάρκεια) με επιτόκιο 4% αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και έρχεται ως αποτέλεσμα της σταθερής πορείας ισχυροποίησης του πιστωτικού προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, που μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων τα προηγούμενα έτη, τοποθετούν τη Metlen ένα βήμα πριν από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Metlen δίνονται στη δημοσιότητα σε μια χρονική περίοδο που η εισηγμένη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της Metlen

Πίνακας με τα αποτελέσματα 9μήνου της Metlen © athex

Πίνακας με τα αποτελέσματα 9μήνου της Metlen © athex

Η ιστορική κερδοφορία της Metlen σε αριθμούς

  • κύκλος εργασιών της Metlen, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, διαμορφώθηκε στα 4.203 εκατ. ευρώ έναντι 4.088 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, ενισχυμένος κατά 3%, παρά την περαιτέρρω αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.
  • Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 6% στα 763 εκατ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Κλάδου της Μεταλλουργίας, τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας του Κλάδου της Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα του Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) – M Renewables, όσο και του «ελληνικού utility» που περιλαμβάνει την M Energy Generation & Management και την M Energy Customer Solutions, που στο πρώτο Εννεάμηνο του έτους συνεισέφεραν περί τα 2/3 του συνολικού EBITDA της εταιρείας.
  • Ταυτόχρονα, η Metlen πέτυχε και την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους της, το οποίο σε επίπεδο EBITDA ξεπέρασε το 18% στο Εννεάμηνο του 2024, ως αποτέλεσμα της αυξημένης συνεισφοράς των παραπάνω Τομέων.
  • H Metlen, παραμένοντας σε σταθερά ανοδική πορεία κερδοφορίας, πετυχαίνει για ακόμα μία φορά επιδόσεις ρεκόρ τόσο σε επίπεδο Εννεαμήνου όσο και σε Τριμήνου έτους, με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού) – η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (>50%) σε σύγκριση με το Εννεάμηνο του 2023 – ο Κλάδος της Ενέργειας ευνοείται επίσης και από την ουσιαστική ενδυνάμωση του “ελληνικού Utility” (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και ΦΑ) που αυξάνει σταθερά τη θέση του σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσεγγίζοντας στο τέλος του Εννεάμηνου του 2024 για πρώτη φορά το 20% τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η METLEN έχει μπει πλέον σταθερά στον στόχο υλοποίησης του 30% της Ελληνικής Ενεργειακής αγοράς, έχοντας ήδη εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός και πάροχος Η/Ε στην εγχώρια αγορά.

Διαβάστε ακόμη