Άλλη μία εταιρεία έρχεται να εμπλουτίσει το τοπίο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, αφού στις 22 Οκτωβρίου συστάθηκε η «HydroEnergy 9 Α.Ε.». Με διακριτικό τίτλο «HYDROEN» και έδρα στην Αγία Παρασκευή, η νέα εταιρεία εστιάζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Τα σχέδια της «HYDROEN» περιλαμβάνουν την υλοποίηση σημαντικών υδροηλεκτρικών έργων, με στόχο την ενίσχυση της πράσινης ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας.

Ο Σταματογιάννης Τούκας, που κατέχει τη θέση του συμβούλου και διαχειριστή, αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια. Η μετοχική σύνθεση της HydroEnergy 9 Α.Ε. περιλαμβάνει οκτώ ιδρυτές, με τον Σταματογιάννη Τούκα να κατέχει το 40% των μετοχών, τον Ευάγγελο Μπούγια με ποσοστό 28% και τον Θεμιστοκλή Σούλο με 15%. Η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων στην Ευρυτανία, και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Φραγκίστας, ενισχύοντας τη συμβολή της στην πράσινη μετάβαση. Η εταιρεία συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 38.000 ευρώ.

Η σύσταση της εταιρείας ολοκληρώθηκε νόμιμα, με έλεγχο από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Στόχος της HydroEnergy 9 Α.Ε. είναι να προωθήσει την καθαρή ενέργεια και να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

O Τούκας Σταματογιάννης είναι γνωστός στην αγορά λόγω της ZSV Wind Force Ι.Κ.Ε, εταιρεία η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 202, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, κατασκευαστικές εργασίες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, υπηρεσίες εκπόνησης μελετών υδραυλικών έργων κ.α.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ήταν 5.000 ευρώ που διαιρέθηκε σε 500 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, τα οποία αρχικά όλα ανεξαιρέτως ανέλαβε ο ιδρυτής και μοναδικός τότε εταίρος της, επιχειρηματίας Ευάγγελος Μπούγιας. Τον Απρίλιο του 2024 εισήλθε στην εταιρεία λαμβάνοντας 350 εταιρικά μερίδια η Enercoplan Investments Ενεργειακές Κατασκευές και Επενδύσεις, με συνιδρυτές και επικεφαλής τους Βασίλειο Ζήκο και Τούκα Σταματογιάννη, ενώ 50 εταιρικά μερίδια έλαβε η, ιδίων συμφερόντων, Zikos Energy Construction. Το 70% της ZSV Wind Force ελέγχεται από την Enercoplan Investments, και από 10% κατέχουν οι Zikos Energy Construction, ο ιδρυτής Ευάγγελος Μπούγιας και ο Παν. Τόγιας. Διαχειριστής της εταιρείας έχει οριστεί ο Τούκας Σταματογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Enercoplan Investments.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ZSV Wind Force είχε υποβάλλει αίτημα στη ΡΑΑΕΥ στις 9 Απριλίου 2024 και με βάση την απόφαση της Αρχής που δημοσιοποιήθηκε 22 Ιουλίου, χορηγήθηκε στην ZSV Wind Force άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 290 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 270 MW στη θέση «Πετρωτό» της Δημοτικής Ενότητας Δεσκάτης του Δήμου Δεσκάτης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση χορήγησης της άδειας, θα πρόκειται για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση με εγκατεστημένη χωρητικότητα 2800 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 2300 MWh.

Διαβάστε ακόμη