Αυτές τις ημέρες έγινε γνωστό πως η Metlen ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο σε μια μελλοντική ενεργειακή κοινοπραξία, η οποία θα δημιουργηθεί μέσω συνδυασμού περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Sorgenia με εκείνα της εταιρείας EF Solare. Όπως ανέφερε με δημοσίευμά του το Reuters, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ο αγοραστής θα αποκτήσει μερίδιο 27,6% στη Sorgenia και θα γίνει μέτοχος στη νέα ενεργειακή εταιρεία με μερίδιο σχεδόν 40%, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμηθεί περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Sorgenia είναι μια ιταλική ενεργειακή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1999. To χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τέσσερα ιδιόκτητα εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και τρία εργοστάσια που χρησιμοποιούν βιομάζα, επτά αιολικά έργα, καθώς και υδροηλεκτρικά έργα. Η συνολική της εγκατεστημένη ισχύς είναι πάνω από 3,5 GW. Απ’ αυτά, τα 400 MW αφορούν αιολικά έργα και βιομάζα, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 200 MW ηλιακής ισχύος έως το 2027. Η στρατηγική της βασίζεται σε ένα ευέλικτο μοντέλο παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η Sorgenia είναι ενεργή στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ιταλία, εξυπηρετώντας πάνω από 600.000 τελικούς πελάτες και περίπου 900.000 χρήστες, σύμφωνα με την F2i, η οποία είναι ο βασικότερος μέτοχος της με μερίδιο 72%.

Όσον αφορά στην EF Solare, πρόκειται για μια σημαντική εταιρεία που παράγει ανανεώσιμη ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών έργων στην Ιταλία και την Ισπανία. Ειδικότερα, η EF Solare διαθέτει 309 ηλιακά πάρκα στην Ιταλία και 10 στην Ισπανία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1071 MW. Κοινή συνισταμένη της EF Solare με την Sorgenia είναι πως ο βασικός μέτοχός τους είναι η F2i. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της F2i στην EF Solare είναι 70%. Σύμφωνα με το site της F2i, η EF Solare εστιάζει στην ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, ιδίως στην Ισπανία, καθώς και στην αναβάθμιση και την επαναλειτουργία υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Επίσης, η EF Solare ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ιταλία που ανέπτυξαν αγροβολταϊκά συστήματα, έχοντας πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας στην συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας και γεωργία.

Η F2i και ο στόχος της Metlen στην Ιταλία

Όσο για την F2i SGR, η οποία βρίσκεται «πίσω» από Sorgenia και EF Solare, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής fund υποδομών στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζεται ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων που επενδύονται σε υποδομές, όπως μεταφορές, ενέργεια, και τηλεπικοινωνίες, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο της F2i συνθέτουν την κύρια πλατφόρμα υποδομών της Ιταλίας, καλύπτοντας σημαντικούς τομείς της εθνικής οικονομίας: μεταφορές και logistics, ενέργεια για τη μετάβαση, δίκτυα διανομής, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, εγκαταστάσεις υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης και κυκλική οικονομία. Η F2i, υπό την ηγεσία του CEO της, Renato Ravanelli, έχει περίπου 25.000 υπαλλήλους στην Ιταλία. Οι κύριοι μέτοχοι της F2i SGR περιλαμβάνουν τραπεζικά ιδρύματα, ξένες χρηματοπιστωτικές οργανώσεις, κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα, ταμεία συντάξεων και δημόσιες αρχές.

Η Metlen θεωρεί πως η αγορά της Ιταλίας είναι στρατηγικής σημασίας και διαθέτει μακροχρόνια παρουσία σε αυτήν και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW. Η ενδεχόμενη απόκτηση μεριδίου στη νέα ενεργειακή εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου στην Ιταλία, με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη