Μέχρι τέλους του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ποσοστού ομάδας μετόχων της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», που ελέγχουν γύρω στο 65%, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εισηγμένης. Η χθεσινή Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη μεταβίβαση 36,59% μετοχών (που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην Masdar, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ οι υπόλοιπες συναλλαγές αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, μόλις «τακτοποιηθούν» οι ρυθμιστικές εγκρίσεις που εκκρεμούν. Στη μετοχική σύνθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, περιλαμβάνονται επίσης ο Γεώργιος Περιστέρης με ποσοστό 11,06%, η Atale Enterprises Ltd, συμφερόντων του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη με ποσοστό 5,98%.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ποσοστού από την ομάδα μετόχων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, η Masdar, με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία η Masdar θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς του υπόλοιπους μετόχους της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Μεταξύ των αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar περιλαμβάνεται και η διασφάλιση «της συμμεταβίβασης προς την Αγοράστρια επιπλέον αριθμού μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας (το “Κλείσιμο της Συναλλαγής”), ώστε η Αγοράστρια αμέσως μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι μέτοχοι της Εταιρείας που ελέγχουν – μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – συνολικό ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου 64,68%, περιλαμβανομένων (μεταξύ άλλων) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. Γεωργίου Περιστέρη (Προέδρου), Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη (Διευθύνοντος Συμβούλου), Γεωργίου Σπύρου (Εντεταλμένου Συμβούλου) και Μιχαήλ Γουρζή (Μέλους), καθώς και του κ. Γεωργίου Αγραφιώτη (Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου), ανέλαβαν κατά την υπογραφή της Σύμβασης σχετικές ανέκκλητες υποχρεώσεις (οι «Ανέκκλητες Υποχρεώσεις») να πωλήσουν ή να μεριμνήσουν για την πώληση στην Αγοράστρια τουλάχιστον του ως άνω ποσοστού μετοχών της Εταιρείας κατά το Κλείσιμο της Συναλλαγής».

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συμφωνία «φέρνει σοβαρή ενίσχυση της ταμειακής θέσεως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 850 εκατ. ευρώ και μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, γιατί θα σταματήσει η ενοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τόνισε χθες ο κ. Περιστέρης.

Πάντως, ο όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα. Στον τομέα των ΑΠΕ, η συμφωνία προβλέπει αυστηρούς όρους μη ανταγωνισμού από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW. Η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει δηλαδή πως διατηρεί δικαίωμα συμμετοχής με 50% στα πιο ενδιαφέροντα έργα, όπως οι αντλησοταμιεύσεις (π.χ. στο έργο της Αμφιλοχίας) και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων μπορεί να γίνεται από τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ. Την ίδια ώρα, για τα επόμενα έργα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει να είναι συνεπενδυτής με ποσοστό 50%, όπως και στα υπεράκτια αιολικά, με πρώτο το έργο των 250 MW που προωθείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Περιστέρης σχολιάζοντας την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέφερε πως πρέπει να τρέξουν οι επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης, αφού η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δημιουργεί κενά στην αγορά ενέργειας.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος, κατά τον κ. Περιστέρη, συνεχίζει να ενισχύει τη θέση που έχει στον τομέα των υποδομών, με πρόσφατη την έναρξη της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η μετάπτωση από την παλαιά στη νέα παραχώρηση ήταν πολύ δύσκολη και έγινε σε περίπου είκοσι ημέρες, αντί για πέντε μήνες που είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Στο θέμα των παραχωρήσεων και υποδομών, ενισχύουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας». Σύντομα, αναμένεται και η υπογραφή της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου θα προστεθούν και άλλα δύο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων (δύο μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, η μία από τις οποίες εκτελείται με ΣΔΙΤ) και των αρδευτικών δικτύων (έργα σε Νέστο και Κρήτη). Για την Εγνατία Οδό, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δήλωσε πως αυτά που είχε να κάνει ο παραχωρησιούχος έχουν ολοκληρωθεί και περιμένει τα προαπαιτούμενα, που πρέπει να ολοκληρωθούν από πλευράς Πολιτείας. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, κατέληξε. Ο κ. Περιστέρης είπε πως υπάρχει θέμα με τη διαθεσιμότητα προσωπικού, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Στη Ρουμανία π.χ. δίνονται 100.000 άδειες εργασίας τον χρόνο σε εργαζόμενους εκτός ΕΕ. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης, γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες από τις πρεσβείες των τρίτων χωρών».

«Συνεχώς προετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας», κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Διαβάστε ακόμη