Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαγωνισμού για την αγορά μεριδίου σε μια νέα εταιρεία που θα συνδυάσει τα περιουσιακά στοιχεία της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Sorgenia και της εταιρείας ηλιακής ενέργειας EF Solare, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το Reuters αναφέρει ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Metlen. Ο αγοραστής θα αποκτήσει μερίδιο 27,6% της Sorgenia, το οποίο ανήκει στην ισπανική Asterion, και θα γίνει μέτοχος σε μια νέα ενοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με σχεδόν 40% μερίδιο, που εκτιμάται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η EF Solare και η Sorgenia ελέγχονται από το ιταλικό ταμείο υποδομών F2i, ενώ ο επενδυτικός όμιλος Sixth Street αναμένεται επίσης να υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές μετατέθηκε κατά έναν μήνα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου στα τέλη Οκτωβρίου. Οι Metlen και Sixth Street απέφυγαν να κάνουν σχόλια. Η Sorgenia επικεντρώνεται στην αιολική ενέργεια και την ενέργεια από βιομάζα, με εγκατεστημένη ισχύ 400 MW και σχέδια για την προσθήκη 200 MW ηλιακής ενέργειας έως το 2027. Η EF Solare κατέχει 309 ηλιακά πάρκα στην Ιταλία και 10 στην Ισπανία, με συνολική ισχύ 1071 MW.

Η ηλιακή ενέργεια είναι βασικός παράγοντας στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Πέρυσι, η Ιταλία πρόσθεσε σχεδόν 6 GW νέας ισχύος, κυρίως από ηλιακά έργα.

Διαβάστε ακόμη