Έσοδα ύψους 1,52 δισ. ευρώ αναμένει για τη Metlen η Axia. Η εισηγμένη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, με την επενδυτική να εκτιμά ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 280,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 175,8 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο τα έσοδα της Metlen αναμένεται να κινηθούν στα 4 δισ. ευρώ, με τα EBITDA αυξημένα κατά 4,4% στα 754,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 457,3 εκατ. ευρώ. Η Axia διατηρεί τη σύσταση buy, δίνοντας τιμή στόχο τα 48,60 ευρώ.

Οι αναλυτές, αφού σημειώνουν ότι υπάρχει εποχικότητα στα κέρδη του Ομίλου, υπογραμμίζουν ότι αναμένουν ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων στο τέταρτο τρίμηνο. Για τη φετινή χρήση δίνει εκτίμηση για EBITDA, ύψους 1,073 δισ. ευρώ, αύξηση 5,9% σε σχέση με τη Χρήση 2023.

Οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα 9μηνου αναμένεται να είναι παρόμοιοι με εκείνους των προηγούμενων 2 τριμήνων. Αναλυτικά:

  • Η διαδοχική πτώση της κερδοφορίας από την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου
  • υγιής κερδοφορία από μέταλλα στο πίσω μέρος της αντιστάθμισης και των προσπαθειών για βελτιστοποίηση του ενεργειακού κόστους
  • κέρδη από το πρόγραμμα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων και
  • ισχυρή κερδοφορία.

Οι επιδόσεις της Metlen ανά τομέα

  • Ενέργεια: Αναμένονται πωλήσεις ενέργειας ύψους 1,23 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 24ου έτους, υποστηριζόμενες από τις επιδόσεις της υποδιαίρεσης ΑΠΕ (έσοδα από παραγωγή ΑΠΕ και εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων). Επιπλέον, αναμένονται αυξημένες επιδόσεις από τον κλάδο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (υποβοηθούμενη από κέρδη μεριδίου αγοράς) και από τη θερμική παραγωγή από τη νέα μονάδα CCGT. Από την άλλη πλευρά, οι τομείς προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την εξομάλυνση των τιμών TTF, οδηγώντας τα κέρδη του κλάδου σημαντικά χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Το EBITDA από τον ενεργειακό τομέα το 3ο τρίμηνο εκτιμάται σε 218,0 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα EBITDA για το εννεάμηνο στα 540,4 εκατ. ευρώ ή +1,6% σε ετήσια βάση.
  • Μεταλλουργία: Παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις του LME, σημειώνεται ότι πέρυσι ο κλάδος είχε ωφεληθεί από αντισταθμισμένα συμβόλαια σε υψηλότερα επίπεδα. Αναμένεται ότι τα έσοδα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ η κερδοφορία για το τρίμηνο θα αυξηθεί σε ετήσια βάση, αντανακλώντας το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Από την άλλη πλευρά, τα τριμηνιαία κέρδη φαίνονται χαμηλότερα, επηρεαζόμενα από το αυξημένο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

«(Στην τηλεδιάσκεψη με τους μετόχους) Θα περιμέναμε σχόλια για το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τις αναφορές για πιθανή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Αυστραλίας ή/και της Χιλής. Επιπλέον, θα περιμέναμε περισσότερο χρώμα στα στρατηγικά σχέδια του ομίλου, ειδικά όσον αφορά την Ιταλία» καταλήγει στην ανάλυσή της για τη μετοχή της Metlen η Axia.

Διαβάστε ακόμη