Προβληματισμό στους κόλπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών προκαλεί το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν 20 εκατ. ευρώ λόγω της επιβολής τέλους χαρτοσήμου στα ποσά που δίδονται στο πλαίσιο των μηχανισμών αφενός της Αντιστάθμισης της επιβάρυνσης από το κόστος CO2,αφετέρου του ΤCTF. Και τούτο διότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάστασή του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών -για συγκεκριμένες συναλλαγές-, ενώ εξαιρεί τα ποσά που καταβάλλονται προς ενεργοβόρες ή άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που εγκρίνονται από την ΕΕ σύμφωνα με το ενωσιακό πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις, προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις ότι οι εξαιρούμενες συναλλαγές που διενεργούνται έως την 30η Νοεμβρίου 2024 επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου.

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς το ΥΠΕΝ

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε για το θέμα στον Υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, «στο πλαίσιο της Αντιστάθμισης και του TCTF έχουν γίνει συναλλαγές πριν την 30/11/2024, οπότε οφείλεται με το γράμμα του νόμου τέλος χαρτοσήμου, ενώ η βούληση του νομοθέτη θεωρούμε ότι δεν ήταν αυτή». Γι΄αυτό και προτείνει την κατάθεση διευκρινιστικής συμπληρωματικής τροπολογίας που να αναφέρει ότι «στο άρθρο 56 περί έναρξης ισχύος του Ν.5135/2024 προτείνουμε να προστεθεί μετά την παράγραφο 3 η ακόλουθη παράγραφος: Η παρ.2 (ι) του άρθρου 24, έχει αναδρομική ισχύ για το σύνολο των καταβληθέντων ποσών από την 01.01.2023, τα οποία δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου έως και την ημερομηνία έναρξης επιβολής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής».

Η πρόταση για την αποφυγή της επιβάρυνσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών

Το θέμα αφορά στις βιομηχανίες που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση για την Αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους CO2 και από τον ειδικό μηχανισμό ΤCTF αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Προέκυψε δε όταν αποφασίστηκε στις κρατικές ενισχύσεις να μην επιβάλλεται ΦΠΑ. Η κατάργηση του ΦΠΑ που δεν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αφού τον συμψηφίζουν άνοιξε σε ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ συζήτηση για τον εάν θα πρέπει να 30 επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου ή ψηφιακών συναλλαγών. Αποφασίστηκε να μην επιβάλλεται τέλος ψηφιακών συναλλαγών στις κρατικές ενισχύσεις, πλην όμως οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν την επιβολή τέλος χαρτοσήμου στις συναλλαγές που έχουν γίνει έως τις 30 Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνουν πηγές της ΕΒΙΚΕΝ η καθυστέρηση στις πληρωμές τόσο για την αντιστάθμιση όσο και το ΤCTF οδηγεί στην επιβολή τέλος χαρτοσήμου από τις βιομηχανίες. Με δεδομένο ότι η θέση του Συνδέσμου των ενεργοβόρων βιομηχανιών είναι πως η βούληση του νομοθέτη είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, ζητείται να θεραπευτεί αυτή η αντίφαση με την προτεινόμενη τροπολογία.

Διαβάστε ακόμη