Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Enterprise Greece την επένδυση που σχεδιάζει η ΕΛΛΗΜΕΤ της οικογένειας Δημήτρη Κούτρα (πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ και σήμερα βασικού μετόχου της Δομική Κρήτης) για τη εξόρυξη χρωμίτη και μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Κοζάνη. Η οικογένεια του κ. Κούτρα, μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ), προωθεί τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επένδυση στην εξόρυξη χρωμίτη που θα καταστήσει την Ελλάδα την τέταρτη χώρα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην ΕΕ. Η μονάδα «αφορά στην μεταλλουργική κατεργασία εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη, που εξορύσσονται από το όρος Βούρινο και εμπλουτίζονται στα εργοστάσια εμπλουτισμού της ΕΛΛΗΜΕΤ στις θέσεις Βεγγίστρες και Σκούμπτσα και στη συνέχεια θα μεταφέρονται οδικά στη μεταλλουργεία σιδηροχρωμίου». Το μετάλλευμα που θα παράγεται είναι κυρίως πρώτη ύλη για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλών προδιαγραφών.
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η μονάδα θα μπορεί να παράγει 80,62 τόνους σιδηροχρωμίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα την ημέρα, δηλαδή περίπου 27.000 τόνους το χρόνο. Στην ίδια μελέτη επισημαίνονταν πως απαιτούνται επενδύσεις άνω των 27 εκατ. ευρώ για την μεταλλουργεία σιδηροχρωμίου. Συνολικά για την μεταλλουργεία, για τα εργοστάσια εμπλουτισμού, την έρευνα και εκμετάλλευση των μεταλλείων χρωμίτη θα απαιτηθούν άνω των 55 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η ΕΛΛΗΜΕΤ έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται, επίσης, πως «δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσει άμεσα η δυνατότητα ιδιοπαραγωγής charcoal (σ.σ. ξυλάνθρακα), με ίδρυση μονάδας πυρόλυσης και καλλιέργειας δένδρων σε έκταση μεγαλύτερη από 30.000 στρέμματα, για την εξυπηρέτησή της , στην ευρύτερη περιοχή ώστε το παραγωγικό αποτύπωμα της (…) να είναι μηδενικό».
Tο σιδηροχρώμιο (FeCr) είναι ένας τύπος σιδηροκράματος, δηλαδή ένα κράμα χρωμίου και σιδήρου, που περιέχει γενικά 50% έως 70% χρώμιο και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ειδικού χάλυβα και χυτών υλικών. Παράγεται με μια ενεργοβόρα διαδικασία σε ηλεκτρικούς κλιβάνους από μετάλλευμα χρωμίου, σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής σιδηροχρωμίου είναι η Νότια Αφρική, το Καζακστάν, η Ινδία και η Κίνα. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κατά την περίοδο 2012-2016 οι μοναδικές χώρες παραγωγοί FeCr ήταν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία, με ετήσια μέση παραγωγή περίπου 493.000 τόνους Ο ανοξείδωτος χάλυβας “κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά σιδηροχρωμίου». Επιπλέον, «η σκωρία από τις μονάδες παραγωγής σιδηροχρωμίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αδρανές και πυρίμαχο υλικό στην κατασκευαστική βιομηχανία».
Στο πρώτο στάδιο επένδυσης η ΕΛΛΗΜΕΤ «αδειοδότησε και έθεσε σε εκμετάλλευση ιδιόκτητες παραχωρήσεις στο Βόρειο Βούρινο όπως επίσης και εργοστάσιο εμπλουτισμού δυναμικότητας 100.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο». Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται «ενεργοποίηση και αδειοδότηση ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων με ίδρυση και δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού στη περιοχή Σκούμτσας των μεταλλείων Ξερολίβαδου, δυναμικότητας άνω των 130.000 τόνων ακατέργαστου μεταλλεύματος ισοδύναμης παραγωγής συμπυκνώματος 37.000tn .Έτσι θα παράγεται ετησίως άνω 55.000 τόνων συμπύκνωμα χρωμίτη…». Στο δεύτερο στάδιο περιλαμβάνεται και η κατασκευή της μονάδας παραγωγής σιδηροχρωμίου.
Διαβάστε ακόμη