Την ωρίμανση έργων αποθήκευσης στη ελληνική αγορά φαίνεται ότι δρομολογεί η Lightsource BP, η οποία όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ σύστησε δυο εταιρείες που είναι ενεργές από τις 17 Οκτωβρίου με τις επωνυμίες Lightsource Renewable Greece BESS 1, Lightsource Renewable Greece BESS 2. Την ίδια ημέρα ιδρύθηκε και  η Lightsource Renewable Greece Projects 3 Single Member S.A.

Οι κινήσεις αυτές παραπέμπουν σε εντονότερη παρουσία της βρετανικής εταιρείας στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ στην οποία δραστηριοποιείται από το 2020, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1 GW και άδειες παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας 250 MW που αφορούν σε έργα που σκοπεύει να αναπτύξει στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Να σημειωθεί ότι η Lightsource BP στην οποία country manager στην Ελλάδα είναι η Ναταλία Παρασκευοπούλου ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι την έναρξη των εργασιών στο project Ενιπέας, το φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 560 MW που κατασκευάζει στην Κεντρική Ελλάδα και είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στο διεθνές της χαρτοφυλάκιο. Πρόκειται για επένδυση 396 εκατ. ευρώ, με συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πιο ώριμο έργο της εταιρείας στην Ελλάδα είναι φωτοβολταϊκό ισχύος 225 ΜW στην Κοζάνη, μέρος του οποίου θα μεταβιβάσει στην Helleniq Energy στη βάση συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιρειών. Στο έργο αυτό η Lightsource  κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV.

Διαβάστε ακόμη