Συστάθηκε η εταιρεία «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή», θυγατρική της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή«, η οποία αναμένεται να τρέξει τη δημιουργία του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Ρεθύμνου. Η «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.» θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς και αιολικούς σταθμούς. Πρόκειται ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα στην Ευρώπη, το οποίο θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση. Θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικού και αιολικού σταθμού.

Με συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατομμύρια ευρώ, το έργο συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, προσφέροντας ένα καινοτόμο μοντέλο υβριδικού συστήματος. Το έργο περιλαμβάνει αιολικό πάρκο 27 ανεμογεννητριών στον Δήμο Σητείας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 89,1 MW, και σύστημα αντλησιοταμίευσης στον ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνου, με ισχύ 72 MW. Η διασύνδεση των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός σταθμού μετασχηματισμού 20/150 kV και γραμμής εναέριας μεταφοράς υψηλής τάσης.

Τα πολλαπλά οφέλη του έργου είναι εμφανή, με τη δημιουργία πάνω από 1.000 νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και τουλάχιστον 100 μόνιμων θέσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Επιπλέον, η εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Πρόκειται για μια επένδυση που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. αποτελείται από τρία μέλη:

  • Μιχαήλ Βερροιόπουλος (Πρόεδρος)
  • Ηλίας Παϊζάνης (Μέλος)
  • Παναγιώτα Δρυμωνίτου (Διευθύνουσα Σύμβουλος)

Υπενθυμίζεται πως αρχές του χρόνου η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου με τίτλο «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Τροποποίησης ΑΕΠΟ Υβριδικού Σταθμού ισχύος: (α) 81,6 MW (Μονάδες ΑΠΕ) στις θέσεις «Φρούδια-Λυγιάς- Πλατύβολο» και «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή» Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου και (β) 50 MW (εγγυημένη ισχύς) στη θέση «Φράγμα Ποταμών» Δ. Αμαρίου και Ρεθύμνης, Π.Ε. Ρεθύμνης».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του φακέλου της ΜΠΕ Τροποποίησης, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης, και συνίσταται:

α. Στην αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 81,6 MW στις θέσεις «Φρούδια – Λυγιάς – Πλατύβολο» και «Τρούλα – Χαλκιάς – Κορφή» Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου (υποέργο Α’).

β. Στην τροποποίηση της ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/91359/5815/09-10-2019 ΑΕΠΟ του Υβριδικού έργου ως προς την αδειοδότηση του Συστήματος Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ), εγγυημένης ισχύος 50 MW των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου, Π.Ε. Ρεθύμνου (υποέργο Β’), καθώς και των συνοδών τους έργων.

Διαβάστε ακόμη