Η Schneider Electric θα καταβάλει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Motivair Corp, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην υγρή ψύξη για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, δήλωσε την Πέμπτη η γαλλική εταιρεία, ενισχύοντας τις προσφορές για ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τρίμηνα, θα δώσει στη Schneider μερίδιο 75% στην Motivair με έδρα τις ΗΠΑ, με σχέδια για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι το 2028.

Η συμφωνία ενισχύει την προσφορά της Schneider σε υγρή ψύξη απευθείας στο τσιπ και θερμικά συστήματα υψηλής χωρητικότητας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η έκρηξη της χρήσης της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το Chat-GPT, απαιτεί πιο αποτελεσματικές λύσεις ψύξης στα κέντρα δεδομένων, ιδίως υγρή ψύξη, καθώς η παραδοσιακή αερόψυξη δεν μπορεί να διασκορπίσει τη μεγαλύτερη θερμότητα, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Motivair, με έδρα το Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατασκευάζει μονάδες που αντλούν το ψυκτικό υγρό σε πολύ υψηλή πίεση κοντά στα τσιπ, ψύχοντας τους διακομιστές με αποτελεσματικό τρόπο, δήλωσε ο Peter Herweck, διευθύνων σύμβουλος της Schneider.

Η αγορά των κέντρων δεδομένων και των δικτύων αντιπροσωπεύει το 21% των παραγγελιών της Schneider για το 2023 ή πωλήσεις αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), πρόσθεσε ο Herweck, και παρουσιάζει διψήφια αύξηση φέτος.

Στην αμερικανική αγορά, η χρήση ισχύος των κέντρων δεδομένων αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου μεταξύ 2023 και 2030, απαιτώντας περίπου 47 γιγαβάτ νέας παραγωγικής ικανότητας, εκτιμά η Goldman Sachs. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά, αλλά η ζήτηση για κέντρα δεδομένων αυξάνεται και αλλού.

Οι μετοχές της Schneider έχουν αυξηθεί κατά 31% φέτος, χάρη στην ισχυρή θέση της στην αγορά. Ο Herweck δήλωσε ότι η Schneider δεν εξετάζει ενεργά περαιτέρω συμφωνίες για την προσφορά της σε κέντρα δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη