Η Optimus Energy, ο μεγαλύτερος ΦοΣΕ ΑΠΕ στην Ελλάδα, θυγατρική της ΗΡΩΝ ΑΕ, και η Sympower, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ευελιξίας στην Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες της Optimus Energy σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε υπηρεσίες Απόκρισης Ζήτησης (Demand Response). Μόνο φέτος, θα παρέχουν πάνω από 230MW σωρευτικών ευέλικτων φορτίων στην Αγορά εξισορρόπησης, ενισχύοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Optimus Energy, Στέλλα Ζαχαρία εξηγεί πως «Η Optimus Energy έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων παραγωγών ΑΠΕ στην Ελλάδα και έχει εδραιωθεί στην αγορά ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας να ευθυγραμμιστούμε με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το φυσικό και ενεργειακό περιβάλλον, να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τους πελάτες μας χωρίς επενδυτικό κόστος και να αποδώσουμε αξία στους μετόχους μας, επιδιώκουμε να παρέχουμε νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η Απόκριση Ζήτησης, ενώ σύντομα θα επεκταθούμε στη βελτιστοποίηση της αυτόνομης αποθήκευσης μπαταριών και στην ενεργή διαχείριση των κατανεμόμενων σταθμών ΑΠΕ»

Η Απόκριση Ζήτησης επιτρέπει στους ενεργοβόρους καταναλωτές, όπως οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, να μεταβάλλουν την κατανάλωση του ευέλικτου, μη κρίσιμου εξοπλισμού τους, όταν τους ζητηθεί από τον διαχειριστή του δικτύου, ώστε να σταθεροποιηθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος. Ο ευέλικτος, μη κρίσιμος εξοπλισμός μπορεί να μεταβάλλει την κατανάλωσή του κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης, μετά από σήμα που λαμβάνει από τον ΑΔΜΗΕ.  Ως εκ τούτου, η ενεργός συμμετοχή ενός ενεργοβόρου καταναλωτή στην Απόκριση Ζήτησης αυξάνει την ασφάλεια του δικτύου και παρέχει μια νέα πηγή εσόδων για τον καταναλωτή.

Ξεκλειδώνοντας την εσωτερική ευελιξία του ενεργοβόρου εξοπλισμού

Η πλατφόρμα λογισμικού Απόκρισης Ζήτησης της Sympower ξεκλειδώνει την ευελιξία του ενεργοβόρου εξοπλισμού, όπως οι κλίβανοι και οι μύλοι άλεσης, μειώνοντας την κατανάλωσή τους κατόπιν αιτήματος του ΑΔΜΗΕ για τη σταθεροποίηση του δικτύου. Παράλληλα, η Optimus Energy αναλαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την ανάπτυξη και εφαρμογή της βέλτιστης στρατηγικής που επιτρέπει τη συμμετοχή αυτών των τύπων εξοπλισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης, τη διαμόρφωση και υποβολή των αντίστοιχων προσφορών και τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Ένας καταναλωτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στην αγορά εξισορρόπησης πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωσή του εντός 15 λεπτών από τη λήψη σήματος από τον διαχειριστή του δικτύου. Η υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του καταναλωτή, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από όλους τον εξοπλισμό της επιχείρησής του. Οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να παρέχουν τουλάχιστον 1MWh ημερησίως μπορούν να αναμένουν ετήσια πρόσθετα ακαθάριστα έσοδα ύψους 45 χιλιάδων ευρώ ανά μεγαβάτ.

«Η OPTIMUS ENERGY, μέλος του καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου ΗΡΩΝ, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βιομηχανικών και εμπορικών πελατών, διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών μείωσης του ενεργειακού κόστους που απολαμβάνουν οι πελάτες του ΗΡΩΝ. Δεδομένου ότι η Sympower διαθέτει την πιο προηγμένη πλατφόρμα Demand Response στη χώρα, ήταν λογικό να συνεργαστούμε μαζί της για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πελάτες του Ομίλου μας να συμμετάσχουν γρήγορα και με επιτυχία στην αγορά Demand Response. Η δύναμη αυτής της συνεργασίας είναι η κοινή μας τεχνογνωσία αιχμής, η συμπληρωματικότητά της και το πάθος μας για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη. Ανυπομονούμε να εντάξουμε περισσότερες εταιρείες και να «ξεκλειδώσουμε» νέες πηγές εσόδων προσφέροντας υπηρεσίες εξισορρόπησης δικτύου, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση του φορτίου τους και τα οικονομικά οφέλη της, καθώς και προσθέτοντας σημαντική αξία στη συνεργασία τους με τον Όμιλο ΗΡΩΝ», είπε ο Κώστας Μπασλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Optimus Energy και Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας του ΗΡΩΝ.

Ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Sympower στην αγορά

Από την είσοδό της στην Αγορά Εξισορρόπησης της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2023, η Sympower διαχειρίζεται το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο απόκρισης ζήτησης, το οποίο περιλαμβάνει 70MW σωρευτικών ευέλικτων φορτίων. Η συνεργασία με την Optimus Energy εδραιώνει την ηγετική θέση της Sympower και διασφαλίζει το μέλλον της ανεξάρτητης σωρευτικής εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης ως ένα κρίσιμο εργαλείο για τη σταθεροποίηση του δικτύου και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

«Χάρη σε αυτή τη συνεργασία με την Optimus Energy, μπορούμε πλέον να παρέχουμε στο δίκτυο σχεδόν 300MW ευέλικτων ενεργειακών φορτίων καθημερινά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με έναν ηγέτη της ενεργειακής αγοράς όπως η Optimus Energy και ο όμιλος ΗΡΩΝ, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε αυτούς όσο και στους πελάτες τους να εισέλθουν στην απόκριση ζήτησης. Αυτή η συνεργασία συνδυάζει την εμπορική ικανότητα της Optimus Energy και τη δική μας τεχνογνωσία στην Απόκριση Ζήτησης και την εμπειρία μας από τη συνεργασία με την Vattenfall στις σκανδιναβικές χώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι μια γόνιμη και μακροχρόνια συνεργασία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Sympower για την Ελλάδα.

Η Optimus Energy και η Sympower διερευνούν τώρα την επέκταση της συνεργασίας τους με την ένταξη πρόσθετων πελατών και προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη